Μια ασυνήθιστη φιλιππινέζικη συνταγή για να ετοιμάσετε στιφάδο χοιρινού με ρύζι και γαρίδες, που είναι ένα από τα πιο ιδιαίτερα και χαρακτηριστικά ασιατικά πιάτα. Αρκετά υλικά, όμως έχει ξεχωριστή γεύση και δίνει μεγάλη ικανοποίηση. Όταν τελειώσετε, μπορείτε αν θέλετε να βάλετε αυτό το πιάτο στον ατμό για 10 λεπτά, για να γίνει σαν αυτό που κάνουν στα εστιατόρια με ντιμ σαμ.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1/2 κιλό χοιρινή κοιλιά, κομμένη σε κύβους 2 εκατοστών
Για τη μαρινάδα:
2 κουταλάκια του γλυκού κινέζικο κρασί μαγειρικής
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα στρειδιών
1 κουταλάκι του γλυκού κορν φλάουερ
½ κουταλάκι του γλυκού σησαμέλαιο
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 πρέζα μαύρο πιπέρι τριμμένο
Για χοιρινό και γαρίδες στιφάδο:
1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
½ κουταλιά της σούπας τηγανητά ασκαλώνια (προαιρετικά)
3 φλιτζάνια νερό
1 κουταλιά της σούπας ελαφριά σάλτσα σόγια
¼ κουταλάκι του γλυκού σάλτσα μαύρης σόγιας
¼ κιλό άψητες μέτριες γαρίδες, ξεφλουδισμένες κ
1 κουταλιά της σούπας κορν φλάουερ
3 κουταλιές της σούπας νερό
2 κουταλιές της σούπας κατεψυγμένα μπιζέλια
Για σκόρδο τηγανητό ρύζι:
2 κουταλιές της σούπας φυτικό λάδι
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο σκόρδο
2 φλιτζάνια μαγειρεμένο ρύζι γιασμίν
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα στρειδιών
1 κουταλάκι του γλυκού σάλτσα σόγιας ελαφριά
3 σταγόνες σησαμέλαιο
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ρίξτε τη χοιρινή κοιλιά με το κρασί μαγειρέματος, τη σάλτσα στρειδιών, το καλαμποκάλευρο, το σησαμέλαιο, το αλάτι και το μαύρο πιπέρι σε ένα μπολ. Αφήνετε τη μαρινάδα στο ψυγείο, τουλάχιστον για 20 λεπτά.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε μια κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και τα ασκαλώνια και ανακατεύουμε μέχρι να μυρίσει, περίπου για 1 λεπτό. Προσθέστε τα κομμάτια χοιρινού κρέατος. Τηγανίζουμε μέχρι να ροδίσουν, περίπου για 6 λεπτά. Ρίξτε το νερό, την ελαφριά σάλτσα σόγιας και την σκούρα σάλτσα σόγιας. Σκεπάζουμε με ένα καπάκι και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε μέχρι το χοιρινό να γίνει τρυφερό και το νερό να μειωθεί στο μισό, περίπου για 30 λεπτά.
Βήμα 3
Κόψτε τις γαρίδες σε κομμάτια 2 εκατοστών. Ανακατέψτε το κορν φλάουερ και το νερό μαζί σε ένα μπολ.
Βήμα 4
Βάλτε το στιφάδο να πάρει μια βράση. Προσθέστε τις γαρίδες και τα μπιζέλια και μαγειρέψτε μέχρι να αλλάξουν χρώμα οι γαρίδες, περίπου για 2 λεπτά. Ρίξτε το μείγμα με το κορν φλάουερ. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να πήξει η σάλτσα, για 7 με 10 λεπτά.
Βήμα 5
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα γουόκ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε το σκόρδο μέχρι να μυρίσει, περίπου για 1 λεπτό. Αυξήστε τη θερμότητα σε υψηλή. Προσθέστε το ρύζι. Τηγανίστε, σπάζοντας το ρύζι με μια σπάτουλα, μέχρι να μαλακώσει, για 3 με 5 λεπτά. Προσθέστε τη σάλτσα στρειδιών και τη σάλτσα σόγιας και ανακατέψτε μέχρι το ρύζι να αφρατέψει και να ζεσταθεί, περίπου για 3 λεπτά. Προσθέστε το υπόλοιπο σησαμέλαιο.
Βήμα 6
Μοιράζουμε το τηγανισμένο ρύζι σε 3 ή 4 μπολ. Μοιράστε το χοιρινό και τις γαρίδες στιφάδο εξίσου πάνω από το ρύζι.
Σημειώσεις Μάγειρα:
Χρησιμοποιήστε ό,τι κομμάτι χοιρινό σας αρέσει, κατά προτίμηση κάτι με καλό άπαχο κρέας και λίγο λίπος.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε λευκό πιπέρι σε σκόνη αντί για μαύρο πιπέρι, αν θέλετε.
Μπορείτε να αντικαταστήσετε τη μαύρη σάλτσα σόγιας με μια πρέζα ζάχαρη.
Είναι σημαντικό να μην το παρακάνετε με το ρύζι, καθώς δεν θέλετε η γεύση του ρυζιού να υπερισχύει του στιφάδου. Η υπερβολική καρύκευση μπορεί να κάνει αυτό το πιάτο πολύ αλμυρό επίσης.
Καλή όρεξη!