Δημοφιλείς Συνταγές, Οι Δικές σας Συνταγές

Χταποδοκεφτέδες Καλύμνου

Χταποδοκεφτέδες Καλύμνου

Χταποδοκεφτέδες Καλύμνου: Οι χταποδοκεφτέδες είναι από τις πιο γνωστές λιχουδιές και ουζομεζέδες της Καλύμνου. Μια πραγματικά αυθεντική και παραδοσιακή γεύση για να συνοδεύσετε το τσίπουρο ή το ούζο σας.

Ο πιο σωστός τρόπος για να φτιάξετε τους χταποδοκεφτέδες είναι να ψιλοκόψετε σε κιμά το χταποδάκι με δύο μαχαίρια (κιτισμένο). Βέβαια, μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε και το μπλέντερ, αλλά ο παλιός, παραδοσιακός τρόπος είναι σίγουρα καλύτερος!

Στη συνέχεια προσθέτουμε στον κιμά περισσότερα υλικά, όπως ψιλοκομμένο κρεμμυδάκι, σκόρδο, θρίμπη, ψίχα από ψωμί, αλάτι, πιπέρι καθώς και αλεύρι (κατά το πανάρισμα).

Πριν δούμε αναλυτικά τη συνταγή για τους χταποδοκεφτέδες, ας θυμηθούμε μερικά πράγματα για την πόλη της Καλύμνου. Η Κάλυμνος έχει περισσότερα από 350 αλιευτικά σκάφη, γεγονός που την τοποθετεί στην κορυφή με τον μεγαλύτερο στόλο αλιευτικών σκαφών του Αιγαίου!

Καθώς η αλιευτική ικανότητα είναι κορυφαία, δικαίως περηφανεύεται για τη μεγάλη ποικιλία σε εκλεκτούς θαλασσινούς μεζέδες της. Πέρα από τους χταποδοκεφτέδες, η Κάλυμνος φημίζεται για την παρασκευή ακόμα μιας λιχουδιάς: του λολού. Ένας από τους αγαπημένους παραδοσιακούς ουζομεζέδες της Καλύμνου. Είναι στην πραγματικότητα το μελάνι του χταποδιού μέσα στη μεμβράνη του! Με πολύ έντονη και βαριά γεύση, η οποία “σπάει” όταν τη συνοδεύει κανείς με το γλυκάνισο του ούζου.

 

Τι θα χρειαστείτε

1 κιλό χταπόδι φρέσκο ή κατεψυγμένο πολύ καλά πλυμένο και πολτοποιημένο στο μπλέντερ

200 γραμμάρια ψίχα ψωμιού τριμμένη

100 ml κόκκινο κρασί

2 κουταλιές της σούπας ξύδι

2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα

1 κουταλιά της σούπας ρίγανη

ελάχιστο αλάτι

αλεύρι για το πανάρισμα

μαύρο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Τοποθετείς το πολτοποιημένο χταπόδι σε σουρωτήρι να στραγγίξει τα υγρά του.

 

Βήμα 2

Μουσκεύεις το ψωμί στο κρασί και το ξύδι.

 

Βήμα 3

Το στύβεις πολύ καλά και το βάζεις σε ένα μπωλ μαζί με το χταπόδι.

 

Βήμα 4

Προσθέτεις τα κρεμμύδια, τη ρίγανη, αλάτι και πιπέρι, αν είναι το μείγμα αραιό προσθέτεις μια κουταλιά αλεύρι.

 

Βήμα 5

Πλάθεις τους κεφτέδες και τους αλευρώνεις.

 

Βήμα 6

Τηγανίζεις σε καυτό λάδι να ροδίσουν και βγάζεις σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν. Έτοιμοι οι χταποδοκεφτέδες Καλύμνου!

 

Καλή όρεξη!