Υγεία & Ομορφιά

5 οφέλη του καθημερινού βαδίσματος

5 οφέλη του καθημερινού βαδίσματος

Το συχνό περπάτημα βοηθά σε πολλά περισσότερα από τη βελτίωση της σωματικής σας υγείας.

Το να φορέσετε ένα άνετο ζευγάρι αθλητικά παπούτσια και να βγείτε για μια καλή βόλτα είναι ένας πολύ αποτελεσματικός τρόπος για να κάνετε την καθημερινή σας άσκηση.

«Από την καύση θερμίδων μέχρι την τόνωση της διάθεσής σας, το περπάτημα είναι ένας εύκολος τρόπος για να ασκηθείτε μέσα στη μέρα σας και να βελτιώσετε την υγεία σας», λέει ο Δρ Richard Smith, γιατρός εσωτερικής ιατρικής στο Geisinger 65 Forward.

Αυτά είναι 5 οφέλη για την υγεία που μπορείτε να έχετε από μια καθημερινή βόλτα:

1 – Διαχειριστείτε ή χάστε βάρος

Το περπάτημα καίει θερμίδες, και ανάλογα με τον ρυθμό σας και το πόσο καιρό περπατάτε μπορεί να σας βοηθήσει να χάσετε βάρος.

«Το περπάτημα είναι μια εξαιρετική μορφή αεροβικής άσκησης», λέει ο Δρ Smith. «Ακόμη και για άτομα που δεν απολαμβάνουν αυτές τις ή δεν μπορούν να τις κάνουν εύκολα λόγω εντονότερου πόνου στις αρθρώσεις».

Χρειάζονται μόνο 30 λεπτά κάθε μέρα για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την καθημερινή σας βόλτα. Αν θέλετε να χάσετε βάρος, επιταχύνετε τον ρυθμό σας ή αυξήστε τη διάρκεια της βόλτας σας.

«Ο γιατρός σας μπορεί να σας βοηθήσει να διαμορφώσετε ένα σχέδιο βάδισης που μπορεί να σας βοηθήσει να πετύχετε καλύτερα τους στόχους σας», λέει ο Δρ Smith.

2 – Μειώστε τον κίνδυνο για χρόνιες νόσους

Από τη μείωση της αρτηριακής πίεσης έως το να χάσετε βάρος, στα πολλά οφέλη του περπατήματος περιλαμβάνεται ο χαμηλότερος κίνδυνος εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης και οι καρδιακές παθήσεις.

«Το περπάτημα είναι μια αποτελεσματική μέθοδος για τη μείωση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα και του γενικού κινδύνου διαβήτη», λέει ο Δρ Smith.

Για την πρόληψη ασθενειών, μπορείτε για να μεγαλώσετε τις βόλτες σας — αλλά όχι κάθε μέρα. Το να κάνετε μια ωριαία βόλτα μόνο μία ή δύο ημέρες την εβδομάδα είναι αρκετό για να σας βοηθήσει να μειώσετε τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιας νόσου.

3 – Δυναμώστε την καρδιά σας

Μόλις 30 λεπτά περπάτημα κάθε μέρα αρκεί για να σας βοηθήσει να μειώσετε τις πιθανότητες να έχετε καρδιακή νόσο.

«Όσο περισσότερο περπατάτε, τόσο περισσότερο μειώνονται οι πιθανότητές σας», λέει ο Δρ Smith.

Το περπάτημα μπορεί επίσης να βοηθήσει στη βελτίωση των επιπέδων χοληστερόλης και αρτηριακής πίεσης, υποστηρίζοντας μια γενικά υγιή καρδιά.

4 – Ανακουφίστε τον πόνο στις αρθρώσεις

Το περπάτημα βοηθά στην προστασία των αρθρώσεων σας ενισχύοντας τους μύες γύρω τους. «Για παράδειγμα, ο μηριαίος και ο τετρακέφαλος είναι οι μύες γύρω από το γόνατό σας», λέει ο Δρ Smith. «Αυτοί οι δύο μύες ενισχύονται από το περπάτημα, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στη μείωση του πόνου στα γόνατα».

Απλώς θυμηθείτε να μιλήσετε με το γιατρό σας πριν δοκιμάσετε οποιαδήποτε άσκηση εάν αντιμετωπίζετε πόνο στις αρθρώσεις.

5 – Ενισχύστε τη διάθεσή σας

Το περπάτημα μπορεί να μεταβάλει το νευρικό σας σύστημα με τρόπο που μειώνει τα συναισθήματα θυμού και κατάθλιψης. Το να βρίσκεστε σε εξωτερικούς χώρους περιτριγυρισμένοι από τη φύση και το φως του ήλιου είναι ένας φυσικός τρόπος για να βελτιώσετε τη διάθεσή σας και μπορεί να σας βοηθήσει με την εποχιακή κατάθλιψη.

«Το περπάτημα με κάποιον – φίλο ή γείτονα – προσθέτει επίσης ένα κοινωνικό στοιχείο στην άσκησή σας, καθιστώντας την πιο ευχάριστη συνολικά», λέει ο Δρ Smith.

Όταν θέλετε να εφαρμόσετε μια ρουτίνα βαδίσματος στην καθημερινή σας δραστηριότητα, μιλήστε με το γιατρό σας για το πώς να το αξιοποιήσετε στο έπακρο για να βελτιώσετε την υγεία σας.