Λαχανικά, Υλικά

Παστινάκι

Παστινάκι

Τι είναι το παστινάκι;

Το παστινάκι έχει σχήμα καρότου και ανήκει στην κατηγορία των root vegetables. Δείτε παρακάτω πεντανόστιμες συνταγές με παστινάκι (ή παστινάκα/παστινάκες όπως ονομάζεται και διαφορετικά).

Το παστινάκι είναι ένα ριζώδες λαχανικό το οποίο συνδέεται τόσο με τον μαϊντανό όσο και με το καρότο. Πρόκειται για ένα φυτό το οποίο καλλιεργείται σε ετήσια βάση. Έχει μια μακριά ρίζα και συνήθως έχει ένα κρεμ χρώμα (δερματί). Όταν ωριμάζει κατά την καλλιέργεια, αφήνεται μέσα στο χώμα για ένα χρονικό διάστημα προκειμένου να αποκτήσει μια γλυκιά γεύση.

Παστινάκι: Το ξεχασμένο ριζώδες λαχανικό που επιστρέφει στο πιάτο μας

Το παστινάκι είναι ένα ριζωδεσ λαχανικο που μοιάζει με το καρότο, αλλά ξεχωρίζει για τη μια πιο γλυκια γευση και τα μοναδικά του θρεπτικά συστατικά. Αν και για χρόνια είχε υποτιμηθεί στις ελληνικές κουζίνες, τα τελευταία χρόνια κάνει δυναμική επιστροφή, τόσο σε συνταγές καθημερινές όσο και στις κουζίνες υψηλής γαστρονομίας.

Από τον 19ο αιώνα στο σήμερα

Το παστινάκι καλλιεργείται στην Ευρώπη εδώ και αιώνες και αποτέλεσε βασικό τρόφιμο πριν τη διάδοση της πατάτας. Κατά τον 19ου αιώνα, ήταν ιδιαίτερα δημοφιλές σε αγροτικές περιοχές, καθώς άντεχε τη διάρκεια του χειμώνα και αποθηκευόταν εύκολα χωρίς ψυγεία. Σήμερα, αναγνωρίζεται ξανά για τη γεύση και την υψηλή του διατροφική αξία.

Μια πιο γλυκιά γεύση από τα άλλα λαχανικά

Το παστινάκι ξεχωρίζει για τη πιο γλυκια γευση του, που γίνεται ακόμη πιο έντονη όταν ψηθεί ή καραμελώσει στον φούρνο. Αυτή μια πιο φυσική γλυκύτητα το καθιστά ιδανικό συνοδευτικό σε κρέας, πουλερικά αλλά και σε βελουτέ σούπες. Οι σεφ το αξιοποιούν ολοένα και περισσότερο, και όχι τυχαία το έχουμε δει και σε πιάτα του master chef, ως μέρος της σύγχρονης ευρωπαϊκής κουζίνας.

Υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά στοιχεία

Το παστινάκι προσφέρει εξαιρετικά θρεπτικά συστατικά και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο, μαγνήσιο και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Είναι, επίσης, πλούσιο σε φυτικές ίνες και ιδιαίτερα σε διαιτητικές ίνες, που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην αίσθηση κορεσμού. Αν ψάχνετε ένα λαχανικό που να είναι θρεπτικό αλλά και νόστιμο, το παστινάκι είναι ιδανική επιλογή.

Πώς να το εντάξετε στο καθημερινό σας μαγείρεμα

Το παστινάκι μαγειρεύεται εύκολα και ευέλικτα: μπορείτε να το ψήσετε στο φούρνο με ελαιόλαδο αλάτι, να το πολτοποιήσετε για πουρέ, να το προσθέσετε σε σούπες ή να το κόψετε σε λεπτές φέτες για chips. Συνδυάζεται ιδανικά με ρίζες όπως το καρότο και το παντζάρι, αλλά και με βότανα όπως δεντρολίβανο ή θυμάρι.

Μπορείτε επίσης να το μαγειρέψετε με άλλα ριζωδεσ λαχανικο, δημιουργώντας υγιεινές και γεμάτες νοστιμιά επιλογές για όλη την οικογένεια.

Καλλιέργεια στο σπίτι; Γιατί όχι;

Αν σας αρέσει η κηπουρική, το παστινάκι μπορεί να γίνει μέρος του μικρού σας λαχανόκηπου. Οι σπόροι λαχανικών για παστινάκι είναι εύκολα διαθέσιμοι στην αγορά και δεν απαιτούν ιδιαίτερες γνώσεις. Είναι φυτό που ευδοκιμεί σε δροσερό κλίμα και η συγκομιδή του γίνεται αρκετούς μήνες μετά τη σπορά — κάτι που του επιτρέπει να παραμείνει σταθερό στη γεύση και στην υφή τη διάρκεια του χειμώνα.

Το παστινάκι στη σύγχρονη διατροφή

Για όσους ακολουθούν ισορροπημένο ή φυτικό διατροφικό πλάνο, το παστινάκι είναι εξαιρετική επιλογή. Η υψηλή περιεκτικότητα του σε διαιτητικές ίνες βοηθά στη ρύθμιση του σακχάρου και της χοληστερόλης, ενώ η πιο γλυκια γευση του είναι ιδανική για όσους επιθυμούν να μειώσουν την προσθήκη ζάχαρης σε φαγητά και σούπες. Σε σύγκριση με άλλα ριζωδεσ λαχανικο, το παστινάκι υπερέχει σε ισορροπία γεύσης και διατροφικής αξίας.

Ένας σύμμαχος στην υγιεινή απόλαυση

Το παστινάκι δεν είναι απλώς ένα ακόμα λαχανικό: είναι ένα συστατικό με ιστορία, γεύση και πλούσια οφέλη για την υγεία. Από την κουζίνα του 19ου αιώνα μέχρι τα πιάτα του master chef, συνεχίζει να μας εμπνέει με μια πιο γλυκια γευση και θρεπτική αξία. Είτε το μαγειρεύετε ψητό με ελαιόλαδο αλάτι, είτε το προσθέτετε σε σούπα ή πουρέ, αξίζει να το εντάξετε στη διατροφή σας.

Συνταγες με παστινακι

Ψητό παστινάκι με καροτα

Μια εξαιρετική και πανεύκολη συνταγή με παστινάκι.

Υλικά που θα χρειαστείτε

1 κιλό καρότα

½ κιλό παστινακι

3 κουταλιές εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

αλάτι και αλεσμένο πιπέρι">μαύρο πιπέρι

¼ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο σχοινόπρασο

1 ½ κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο δεντρολίβανο

1 ½ κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένο φρέσκο θυμάρι

1 γαρίφαλο σκόρδο, λιωμένο

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Προθερμάνετε το φούρνο στους 220 βαθμούς C.

Βήμα 2

Κόψτε τα καρότα και τα παστινάκια σε κομμάτια 5 εκατοστών, πάχους περίπου 8 χιλιοστών. Αλείψτε με ελαιόλαδο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και ρίξτε κι άλλο λάδι. Απλώστε τα καρότα και τα παστινάκια σε ένα ταψί 25×38 εκατοστών.

Βήμα 3

Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο, ανακατεύοντας κάθε 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν, 40 έως 45 λεπτά.

Βήμα 4

Συνδυάστε το βούτυρο, το κρεμμύδι, το σχοινόπρασο, το δεντρολίβανο, το θυμάρι και το σκόρδο σε ένα μικρό μπολ. Προσθέστε σε ζεστά λαχανικά και προσθέστε τα από πάνω.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 40 λεπτά

Μερίδες: 4

Πουρέ πατάτας, γογγύλια, καραμελωμένα κρεμμύδια και παστινάκι

Μια πεντανόστιμη συνταγή με καραμελωμένα κρεμμύδια, γογγύλια, πουρέ πατάτας και παστινάκι! Μπορείτε επίσης να το συνδυάσετε τέλεια και με φασολάκια!

Υλικά που θα χρειαστείτε

7 φλιτζάνια ζωμό κοτόπουλου

3 κιλά πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους

700 γραμμάρια γογγύλια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους

500 γραμμάρια παστινάκι, ξεφλουδισμένο και κομμένο σε κομμάτια 4 εκατοστών

8 σκελίδες σκόρδο

1 φύλλο δάφνης

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι

¾ φλιτζάνι βούτυρο, μαλακό

3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες

αλάτι για γεύση

αλεσμένο πιπέρι">μαύρο πιπέρι για γεύση

 

Εκτέλεση συνταγής

Βήμα 1

Συνδυάστε το ζωμό κοτόπουλου, τι; πατάτες, τα γογγύλια, το παστινάκι, τα γαρίφαλα, τη δάφνη και το θυμάρι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Βράζουμε. Μειώστε τη θερμότητα και καλύψτε μερικώς. Σιγοβράστε μέχρι τα λαχανικά να είναι πολύ μαλακά, για περίπου 30 λεπτά. Σουρώστε.

Βήμα 2

Μεταφέρετε τα λαχανικά σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε 1/2 φλιτζάνι βούτυρο ή μαργαρίνη. Χρησιμοποιήστε ένα ηλεκτρικό μίξερ, χτυπήστε το μείγμα έως ότου πολτοποιηθεί αλλά να είναι ακόμα παχύρευστο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Μεταφέρετε τον πουρέ λαχανικών σε βουτυρωμένο ταψί 23×33 εκατοστών.

Βήμα 3

Λιώστε το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι βούτυρο ή τη μαργαρίνη σε ένα βαρύ μεγάλο τηγάνι σε μέτρια υψηλή θερμοκρασία. Προσθέστε τις φέτες κρεμμύδια. Σοτάρετε μέχρι να αρχίσει να ροδίζει, για περίπου 5 λεπτά. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια-χαμηλή. Σοτάρετε μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν και να ροδίσουν, για περίπου 15 λεπτά. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι. Απλώστε τα κρεμμύδια ομοιόμορφα στον πουρέ λαχανικών. Η κατσαρόλα μπορεί να προετοιμαστεί έως και 1 ημέρα μπροστά. Καλύψτε και ψύξτε.

Βήμα 4

Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς C. Ψήνουμε, ακάλυπτα, για 25 λεπτά, ή μέχρι να ζεσταθεί και η κορυφή αρχίσει να τραγανίζει.

Καλή όρεξη!

Προετοιμασία: 10 λεπτά

Ψήσιμο/μαγείρεμα: 60 λεπτά

Μερίδες: 9