Λαχανικά, Υλικά

Αγγούρι

Αγγούρι

Το αγγούρι είναι καρπός που προέρχεται από το έρπον και αναρριχώμενο ετήσιο φυτό της αγγουριάς Cucumis sativusΣικυός ο ήμερος. Ανήκει στην οικογένεια κολοκυνθοειδών όπως το πεπόνι, το καρπούζι, το κολοκύθι. Η αγγουριά καλλιεργείται στην ύπαιθρο τους καλοκαιρινούς μήνες και σε θερμοκήπιο τον υπόλοιπο χρόνο, λόγω της ευαισθησίας στις χαμηλές θερμοκρασίες. Η υψηλή θερμοκρασία και υγρασία ευνοούν την ανάπτυξή της.

Προέλευση

Προέρχεται από την Ινδία όπου καλλιεργούνταν 3.000 χρόνια πριν. Είχε παρουσία στην Αρχαία Ελλάδα και κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους. Ύστερα, διαδόθηκε και στην υπόλοιπη Ευρώπη.

Χαρακτηριστικά

Κάθε φυτό φέρει άνθη και αρσενικού και θηλυκού γένους. Τα φύλλα είναι τριχωτά και διαθέτουν έως πέντε λοβούς. Το σχήμα του είναι επίμηκες και κυλινδρικό. Εξωτερικά έχει χρώμα πράσινο, ενώ εσωτερικά ελαφρώς πράσινο ή λευκό. Συγκεντρώνει βιταμίνες όπως: C, B1, B2 και βιταμίνη Α που εντοπίζεται στη φλούδα.

Χρήση

  • Καταναλώνεται ωμό, είτε σκέτο ή σε σαλάτες όπως στην κλασσική χωριάτικη σαλάτα, αλλά και σε χυμούς.
  • Αποτελεί το κύριο συστατικό για την παρασκευή του τζατζικιού.
  • Χρησιμοποιείται στην κοσμετολογία.

Ποικιλίες

Τα τελευταία χρόνια συναντώνται διάφορες ποικιλίες αγγουριών. Από το μικρότερο έως το μεγαλύτερο γνωστό επίμηκες σχήμα που πωλούνται ανά τεμάχιο ή με το κιλό. Υπάρχει και η ποικιλία που διατηρείται σε ξύδι, γνωστή ως τουρσί.

Πηγή: Wikipedia

Διατροφική αξία

Από τα καλοκαιρινά λαχανικά όλοι γνωρίζουμε πόσο θρεπτική και υγιεινή είναι η ντομάτα, λόγω των αντιοξειδωτικών που περιέχει αλλά και πόση πολλή βιταμίνη C έχει η πιπεριά, όμως, για το δροσερό αγγουράκι γνωρίζουμε τίποτα; Αν κάποιος μας ρωτούσε για την θρεπτική του αξία, θα είχαμε να του πούμε κάτι το ουσιαστικό πέρα από νερό και φυτικές ίνες; Κι όμως, το αγγούρι έχει πολλά ωφέλιμα στοιχεία που το καθιστούν μία πολύτιμη τροφή με αρκετά αντιοξειδωτική και αντικαρκινική δράση.

Το αγγούρι κατά 95% αποτελείται από νερό. Μας δίνει μόνο 15 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια, και βεβαίως δεν περιέχει καθόλου λιπαρά. Η φλούδα του περιέχει αρκετές φυτικές ίνες, ιδιαίτερα βοηθητικές για την αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας όπως επίσης και βιταμίνες Α, C, Κ, κάλιο και μαγνήσιο. Η σάρκα του αγγουριού περιέχει αρκετό κάλιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, φώσφορο, φθόριο, και φυτικές ίνες. Επίσης, περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά όπως το β-καροτένιο, το α-καροτένιο, ζεαξανθίνη, λουτεϊνη, αλλά και πλήθος ωφέλιμων φυτοχημικών συστατικών όπως και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, C και Κ.

Πηγή: diatrofisimera