Δοκιμάστε αυτή την απολαυστική ελληνική συνταγή για σαλάτα με κοτόπουλο και πατάτες, προσθέτοντας σκόρδο, λεμόνι και πατάτες στο τηγάνι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κιλά μπούτια κοτόπουλου χωρίς κόκαλα, χωρίς δέρμα
2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι κόσερ
2 κουταλάκια του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουταλάκι του γλυκού δεντρολίβανο αποξηραμένο
1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένο θυμάρι
2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
1 πρέζα πιπέρι καγιέν
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 μεγάλο λεμόνι, χυμό
¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτριες πατάτες, ξεφλουδισμένες και κομμένες σε κύβους
1 πρέζα αλάτι κοσέρ
1 πασπάλισμα ελαιόλαδο
Για το ντρέσσινγκ:
¼ φλιτζάνι ξύδι από κόκκινο κρασί
⅓ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή για γεύση
χυμό από 1 μεγάλο λεμόνι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι για γεύση
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας φρέσκια ρίγανη ψιλοκομμένη
Για τη σαλάτα:
2 φλιτζάνια αγγούρι κομμένο σε κύβους
2 φλιτζάνια ντοματίνια κομμένα στη μέση
½ φλιτζάνι κόκκινο κρεμμύδι κομμένο σε φέτες
1 φλιτζάνι τυρί φέτα κομμένη σε κύβους
4 φλιτζάνια ανάμεικτα χόρτα σαλάτας
Εκτέλεση συνταγής:
Βήμα 1
Συνδυάστε τα μπούτια κοτόπουλου, 2 κουταλάκια του γλυκού αλάτι κοσέρ, πιπέρι, δεντρολίβανο, θυμάρι, ρίγανη, νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, καγιέν, σκόρδο, χυμό λεμονιού και 1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατέψτε πολύ καλά για να ενωθούν, φροντίζοντας το κοτόπουλο να είναι πλήρως και ομοιόμορφα καλυμμένο με τη μαρινάδα.
Βήμα 2
Τυλίγουμε σε πλαστικό και μαρινάρουμε στο ψυγείο για 6 έως 12 ώρες.
Βήμα 3
Προθερμάνετε το φούρνο στους 240 βαθμούς. Τοποθετούμε αλουμινόχαρτο σε ένα ταψί και αλείφουμε με ελαιόλαδο.
Βήμα 4
Εν τω μεταξύ, κόψτε τις πατάτες στη μέση κατά μήκος. Κόψτε κάθε μισό σε 3 ίσα κομμάτια. Κόβουμε σε κύβους και αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 5
Μεταφέρετε το κοτόπουλο στο έτοιμο ταψί με την λεία πλευρά προς τα πάνω. Κρατήστε τη μαρινάδα που περισσεύει στο μπολ.
Βήμα 6
Προσθέστε τις πατάτες στο μπολ στο οποίο βρισκόταν το κοτόπουλο, μαζί με μια κουταλιά ελαιόλαδο και μια μεγάλη πρέζα αλάτι. Ανακατεύουμε καλά για να επικαλυφθεί ομοιόμορφα. Διασκορπίστε τις πατάτες πάνω στο κοτόπουλο και μοιράστε όσο πιο ομοιόμορφα γίνεται ανάμεσα στα κομμάτια του κοτόπουλου για να γεμίσετε τυχόν κενά.
Βήμα 7
Ψήνετε στο κέντρο του προθερμασμένου φούρνου μέχρι να ψηθεί το κοτόπουλο, για περίπου 35 λεπτά. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε ένα πιάτο ή πιάτο και το σκεπάζουμε. Το κοτόπουλο μπορεί να κοπεί σε μικρά κομμάτια.
Βήμα 8
Ενώ το κοτόπουλο και οι πατάτες ψήνονται, χτυπήστε το ξύδι, το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και το πιπέρι μαζί για το ντρέσινγκ. Δοκιμάστε και προσθέστε ξύδι ή λάδι όπως χρειάζεται. Χτυπάμε με σύρμα τον μαϊντανό και τη ρίγανη.
Βήμα 9
Ρίξτε τις πατάτες στο ταψί, και ξαναβάλτε στο φούρνο μέχρι να ροδίσουν καλά, για 10 με 15 λεπτά. Αφήστε τις πατάτες για λίγα λεπτά πριν τις αφαιρέσετε με μια σπάτουλα.
Βήμα 10
Ανακατέψτε τα αγγούρια, τις ντομάτες, τα κόκκινα κρεμμύδια, τη φέτα, το κοτόπουλο, τις πατάτες και το ντρέσινγκ μέχρι να ομογενοποιηθούν. Σερβίρετε πάνω από ένα μπολ με χόρτα.
Καλή όρεξη!