Το χαλούπκι, γνωστό και ως γεμιστό λάχανο (λαχανοντολμάδες) , είναι ένα κλασικό ρωσικό πιάτο φτιαγμένο στον φούρνο από ρύζι, μοσχαρίσιο και χοιρινό κιμά μέσα σε λάχανο περιχυμένο με μια λεπτή, γλυκιά σάλτσα ντομάτας. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κεφάλι λάχανο, χωρίς πυρήνα
νερό
¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 ½ κιλό άπαχο μοσχαρίσιο κιμά
1 ½ κιλό κιμά χοιρινό
1 ½ φλιτζάνι μαγειρεμένο ρύζι
¼ φλιτζάνι ψιλοκομμένο κρεμμύδι
2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο μαύρο πιπέρι
1 κουτάκι (750 γραμμάρια περίπου) σάλτσα ντομάτας
¼ φλιτζάνι ξύδι
2 ⅔ κουταλιές της σούπας ζάχαρη
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε το λάχανο σε μια κατσαρόλα με αρκετό νερό για να το σκεπάσει.
Βήμα 2
Προσθέστε 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι στο νερό και το λάχανο.
Βήμα 3
Βάλτε το νερό να βράσει σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Γυρίζετε το λάχανο κάθε 2-3 λεπτά και αφαιρείτε τα φύλλα που ξεχωρίζουν από το λάχανο και τα βάζετε σε σουρωτήρι να κρυώσουν. Βράζουμε μέχρι να ζεματιστούν όλα τα φύλλα, για περίπου 15 λεπτά.
Βήμα 4
Κρατήστε περίπου 350 γραμμάρια από το νερό
Βήμα 5
Προθερμάνετε το φούρνο στους 175 βαθμούς
Βήμα 6
Κόψτε την παχιά κεντρική φλέβα από το κάτω μέρος κάθε φύλλου λάχανου.
Βήμα 7
Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε καλά μαζί, τον μοσχαρίσιο κιμά, τον κιμά χοιρινό, το ρύζι, το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, τον μαϊντανό, το αυγό, το σκόρδο σε σκόνη, αλάτι και πιπέρι.
Βήμα 8
Πλάστε ελαφρά μια μικρή ποσότητα από το μείγμα του κιμά και τοποθετήστε το στο κέντρο του φύλλου λάχανου.
Βήμα 9
Διπλώστε τις πλευρές πάνω από τη γέμιση και ξεκινήστε από το στέλεχος και τυλίξτε το λάχανο μέχρι να κλείσει τον κιμά. Επαναλαμβάνουμε με τα υπόλοιπα φύλλα και τη γέμιση.
Βήμα 10
Κόβουμε τα φύλλα που περισσεύουν σε κομμάτια και τα βάζουμε στον πάτο ενός ταψιού.
Βήμα 11
Στρώνουμε τα γεμιστά ρολά λάχανου πάνω από τα κομμένα φύλλα.
Βήμα 12
Σε ένα μπολ ρίχνουμε τη σάλτσα ντομάτας, τα 350 γραμμάρια νερό που κρατήσαμε, το λευκό ξύδι και τη λευκή ζάχαρη.
Βήμα 13
Περιχύνουμε με το μείγμα της σάλτσας ντομάτας τους λαχανοντολμάδες
Βήμα 14
Καλύπτουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο.
Βήμα 15
Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο μέχρι ο κιμάς να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο, για περίπου 2 1/2 ώρες.
Καλή όρεξη!