Ιταλικές τηγανητές γαρίδες: Μια κλασσική και χαρακτηριστική συνταγή της ιταλικής κουζίνας για ένα νόστιμο και μυρωδάτο γεύμα με τηγανητές γαρίδες. Ενα υπέροχο πιάτο, που συνδυάζει τέλεια την γεύση των γαρίδων με την πικάντικη πινελιά και τα αρώματα των μπαχαρικών. Αν το κρασί που χρησιμοποιείτε είναι πολύ γλυκό, μπορείτε να προσθέσετε λίγο λεμόνι. Σερβίρετέ το με ζυμαρικά ή ρύζι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
½ κιλό πολύ μεγάλες γαρίδες, ξεφλουδισμένες και καθαρισμένες, με την ουρά
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινης πιπεριάς
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 πρέζα νιφάδες πιπεριάς χαλαπένιο
½ κίτρινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
1 φλιτζάνι λευκό κρασί
1 ½ φλιτζάνι κονσέρβα ντομάτες ψιλοκομμένες
2 κουταλιές της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο πλατύφυλλο μαϊντανό
2 κουταλιές της σούπας φύλλα φρέσκου βασιλικού κομμένα σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε τις γαρίδες, το ελαιόλαδο, τις νιφάδες κόκκινης πιπεριάς, το αλάτι και τις νιφάδες πιπεριάς χαλαπένιο σε ένα μπολ και ανακατέψτε καλά για να καλυφθούν οι γαρίδες εντελώς με λάδι και μπαχαρικά.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε ένα μεγάλο τηγάνι σε δυνατή φωτιά μέχρι να ζεσταθεί πολύ. Τηγανίστε τις γαρίδες σε μία στρώση μέχρι να ροδίσουν από τη μία πλευρά, περίπου για 2 λεπτά. Γυρίστε τις γαρίδες και μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν από την άλλη πλευρά, περίπου για 1 λεπτό ακόμα. Μεταφέρετε τις γαρίδες σε ένα μπολ.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το ίδιο τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε το κρεμμύδι με μια πρέζα αλάτι στο ζεστό τηγάνι μέχρι τα κρεμμύδια να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν ημιδιαφανή, για 2 με 4 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και τη ρίγανη στο κρεμμύδι. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να μυρίσουν, για 15 έως 30 δευτερόλεπτα.
Βήμα 4
Ρίξτε το λευκό κρασί στα κρεμμύδια και αφήστε να πάρει μια βράση ενώ ξύνετε τα ροδισμένα κομμάτια φαγητού από τον πάτο του τηγανιού με μια ξύλινη κουτάλα. Προσθέτουμε τις ψιλοκομμένες ντομάτες και χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να πήξει το μείγμα ντομάτας και να αναμειχθούν οι γεύσεις, για 10 με 15 λεπτά.
Βήμα 5
Ξαναβάλτε τις γαρίδες στο τηγάνι μαζί με τυχόν συσσωρευμένους χυμούς στο μπολ. Μαγειρέψτε μέχρι να ξαναζεσταθούν οι γαρίδες, για 2 με 4 λεπτά. Ρίξτε τον μαϊντανό και τον βασιλικό στη σάλτσα και πασπαλίστε με τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού και τις νιφάδες πιπεριού χαλαπένιο.
Σημείωση του Μάγειρα:
Μπορείτε να αντικαταστήσετε το 1/2 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη με 2 κουταλάκια του γλυκού ψιλοκομμένη φρέσκια ρίγανη.
Καλή όρεξη!