Μια καθαρά ιαπωνική συνταγή για να ετοιμάσετε oyakodon, ένα κλασσικό ιαπωνικό πιάτο, στο οποίο κοτόπουλο, αυγό, φέτες κρεμμυδιού και άλλα συστατικά ανακατεύονται όλα μαζί σε ένα είδος σούπας που φτιάχνεται με σάλτσα σόγιας και ζωμό, και στη συνέχεια σερβίρεται πάνω από ένα μεγάλο μπολ με ρύζι. Αυτό το πιάτο συνηθίζεται πολύ στα ιαπωνικά εστιατόρια, αλλά είναι πολύ εύκολο να γίνει και στο σπίτι. Μπορείτε να προσθέσετε καυτερή σάλτσα αν σας αρέσουν τα πικάντικα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι άψητο κοντόκοκκο λευκό ρύζι
2 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι ζωμός κοτόπουλου
¼ φλιτζάνι σάλτσα σόγιας
2 κουταλιές της σούπας καστανή ζάχαρη
½ κρεμμύδι, κομμένο σε λεπτές φέτες
½ φλιτζάνι μανιτάρια σιτάκε, κομμένα σε λεπτές φέτες
1 φιλέτο κοτόπουλου χωρίς, κομμένο σε λωρίδες
4 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε κομμάτια 2,5 εκατοστών
2 αυγά χτυπημένα
6 γλυκομπίζελα (αρακάς χιονιού), κομμένα σε λεπτές φέτες
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Βάλτε το ρύζι και το νερό να βράσουν σε μια κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, σκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το ρύζι και να απορροφηθούν τα υγρά, για 20 με 25 λεπτά.
Βήμα 2
Βάζουμε τον ζωμό κοτόπουλου να βράσει σε μια μικρή κατσαρόλα. Ρίξτε τη σάλτσα σόγιας και την καστανή ζάχαρη και ανακατέψτε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Μειώστε τη θερμότητα στο χαμηλό και διατηρείστε τα ζεστά.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε μερικές κουταλιές της σούπας από την σάλτσα κοτόπουλου σε ένα τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Ρίξτε και ανακατέψτε το κρεμμύδι και τα μανιτάρια σιτάκε στη σάλτσα μέχρι να μαλακώσει το κρεμμύδι, περίπου για 3 λεπτά. Προσθέστε το κοτόπουλο, τα κρεμμυδάκια και μερικές ακόμα κουταλιές της σούπας σάλτσα. Συνεχίστε το μαγείρεμα μέχρι το κοτόπουλο να μην είναι πλέον ροζ στο κέντρο, περίπου για 5 λεπτά ακόμα. Απλώστε το μείγμα κοτόπουλου ομοιόμορφα πάνω από το τηγάνι. Ρίχνουμε από πάνω το χτυπημένο αυγό. Μειώστε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και ρίξτε από πάνω τα μπιζέλια. Μαγειρέψτε και ανακατέψτε μέχρι να σφίξει το αυγό και να μην είναι πλέον ρευστό, περίπου για 3 λεπτά.
Βήμα 4
Μοιράζετε το ρύζι σε δύο μπολ και απλώνετε το μείγμα των αυγών ομοιόμορφα από πάνω. Ρίξτε επιπλέον σάλτσα κοτόπουλου πάνω από το ρύζι για να σερβίρετε.
Καλή όρεξη!