Μια συνταγή της φιλιππινένικης κουζίνας για να φτιάξετε κέτσαπ μπανάνας, μια σάλτσα που χρησιμοποιείται συχνά για την παρασκευή φιλιππινέζικων σπαγγέτι και ως καρύκευμα σε χοτ ντογκ και τηγανητές πατάτες. Εχει παρόμοια γεύση με το κέτσαπ ντομάτας αλλά πολύ πιο γλυκιά. Η υφή και η γεύση θυμίζουν γλυκόξινη σάλτσα. Πρωτότυπη και απολαυστική!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 πιπεριά χαλαπένιο, ξεσποριασμένη και ψιλοκομμένη
3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο φρέσκο τζίντζερ
1-1/2 φλιτζάνια πολτοποιημένη ώριμη μπανάνα (περίπου 3 μπανάνες)
1/2 φλιτζάνι καστανή ζάχαρη
1/4 φλιτζάνι ντοματοπελτέ
1/2 φλιτζάνι λευκό ξύδι
1/2 φλιτζάνι νερό
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
1/8 κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
Εργαλεία:
Μεγάλη κατσαρόλα
Μπλέντερ
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1: Σοτάρουμε
Σε ένα μέτριο τηγάνι, σοτάρετε το κρεμμύδι, την πιπεριά χαλαπένιο και το τζίντζερ σε λάδι μέχρι να μαλακώσουν, για 8-10 λεπτά. Προσθέστε το σκόρδο και μαγειρέψτε για 1 λεπτό ακόμη.
Βήμα 2: Σιγοβράζουμε
Προσθέστε τις μπανάνες, την καστανή ζάχαρη, τον πελτέ ντομάτας, το ξύδι, το νερό, τη σάλτσα σόγιας και τα μπαχαρικά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε μέχρι να ενωθούν καλά και να πήξουν ελαφρώς, περίπου για 10-15 λεπτά.
Βήμα 3: Ανακατέψτε
Μεταφέρετέ τα σε μπλέντερ και χτυπήστε τα καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αφήστε να κρυώσουν τελείως πριν το σερβίρετε.
Καλή όρεξη!