Vegan Κουζίνα

Βίγκαν μπιφτέκια φακής

Βίγκαν μπιφτέκια φακής

Δοκιμάστε αυτή την απίθανη βίγκαν συνταγή και θα τους εντυπωσιάσετε όλους με αυτά τα καταπληκτικά βίγκαν μπιφτέκια φακής. Ενα υγιεινό και νόστιμο πιάτο, που περιέχει ένα μεγάλο πλήθος από φρέσκα λαχανικά και μπαχαρικά. Το κερασάκι στο πιάτο αυτό είναι τα καρύδια, που δίνουν τον τόνο και το ιδιαίτερο χρώμα!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

3/4 του φλιτζανιού φακές, ξεπλυμένες, στραγγισμένες και κομμένες
1 κ΄ 3/4 φλιτζάνι συν 1 κουταλιά της σούπας ζωμό λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ή νερό
2 κουταλάκια του γλυκού εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι, το μισό ψιλοκομμένο και το μισό σε λεπτές φέτες
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Αλάτι
250 γραμμάρια φρέσκο baby σπανάκι
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
1 φλιτζάνι τριμμένη φρυγανιά ολικής αλέσεως
1/2 φλιτζάνι καρύδια, καβουρδισμένα και ψιλοκομμένα
Σπρέι μαγειρικής
6 ψωμάκια χάμπουργκερ ολικής αλέσεως
Baby ρόκα, βασιλικός, ψητές κόκκινες πιπεριές και πικάντικη μουστάρδα, για το σερβίρισμα, προαιρετικά

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Βάλτε τις φακές και το 1κ΄ 3/4 φλιτζάνι από το ζωμό να βράσουν σε μια μέτρια κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή, μισοσκεπάζουμε και σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσουν τελείως οι φακές και να απορροφηθούν τα υγρά, περίπου για 30 λεπτά. Μεταφέρετέ τις σε ένα μεσαίο μπολ με την υπόλοιπη 1 κουταλιά της σούπας ζωμό και πολτοποιήστε τις καλά. Τις αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το χυμό λεμονιού και 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου για 6 λεπτά. Προσθέστε το σπανάκι, το σκόρδο, 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι και το κύμινο και ανακατέψτε μέχρι να μαραθεί το σπανάκι, περίπου για 3 λεπτά.
Βήμα 3
Ρίξτε μέσα στις φακές το μείγμα με το σπανάκι, την τριμμένη φρυγανιά, τα καρύδια και 3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και ανακατέψτε τα καλά. Σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα ή όλη τη νύχτα.
Βήμα 4
Προθερμαίνουμε τη σχάρα σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία. Πλάθετε το μείγμα σε έξι μπιφτέκια των 10 εκατοστών και ψεκάζετε με μαγειρικό σπρέι την κάθε πλευρά. Ψήστε μέχρι να σχηματιστούν ωραία, περίπου για 3 λεπτά ανά πλευρά. Τοποθετούμε τα μπιφτέκια στα ψωμάκια με το κρεμμύδι σε φέτες και άλλες επικαλύψεις, κατά τις προτιμήσεις μας, και σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!