Ινδικό κάρι μελιτζάνας: Μια εξαιρετική συνταγή της ινδικής κουζίνας για ένα υπέροχο ασιατικό πιάτο. Αξιοποιήστε στο έπακρο τις μελιτζάνες με αυτό το vegan κάρυ. Γίνεται πολύ εύκολα και γρήγορα, με υλικά που βρίσκονται παντού. Υγιεινό, με λίγα λιπαρά αλλά γεμάτο γεύση, μπορείτε να το σερβίρετε με ρύζι ή ρότι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο κόλιανδρο
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένος κουρκουμάς
1 μεγάλη μελιτζάνα
2 κουταλιές της σούπας ντοματοπελτέ
½ πράσινο τσίλι, ψιλοκομμένο
1 κομμάτι (1 εκατοστό) τζίντζερ, ξεφλουδισμένο και ψιλοκομμένο
2 κουταλάκια του γλυκού ζάχαρη άχνη
½-1 κουταλιά της σούπας κραμβέλαιο
3 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
½ ματσάκι κόλιανδρο, ψιλοκομμένο
μαγειρεμένο ρύζι, φυσικό γιαούρτι ή εναλλακτικό vegan, ινδική πίτα ρότι και φέτες λάιμ, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ανακατεύουμε σε ένα μπολ τα ξηρά μπαχαρικά και 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και τα αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Κόψτε τη μελιτζάνα σε ροδέλες 1 εκατοστού και μετά χαράξτε και τις δύο πλευρές κάθε γύρου με τη μύτη ενός κοφτερό μαχαιριού. Τρίψτε με το μείγμα μπαχαρικών μέχρι να καλυφθεί καλά (θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε όλο το μείγμα) και μετά μεταφέρετε σε μια επιφάνεια εργασίας. Ρίξτε 150 ml νερό στο άδειο μπολ μπαχαρικών με τον πουρέ ντομάτας, το τσίλι, το τζίντζερ και τη ζάχαρη. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 3
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά και απλώνουμε τις ροδέλες μελιτζάνας στο τηγάνι, φροντίζοντας να επικαλυφθούν. Τηγανίζουμε για 5 λεπτά από κάθε πλευρά ή μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτουμε το υγρό μείγμα από το μπολ, αφήνουμε να σιγοβράσει, σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε για 15-20 λεπτά, γυρνώντας κατά διαστήματα τις ροδέλες μελιτζάνας μέχρι να ψηθούν. Εάν φαίνονται στεγνές, μπορεί να χρειαστεί να προσθέσετε έως και 100 ml περισσότερο νερό. Αλατοπιπερώνουμε.
Βήμα 4
Απλώνουμε από πάνω τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τον κόλιανδρο και σερβίρουμε με ρύζι, γιαούρτι, πίτες ρότι και φέτες λάιμ για στύψιμο.
Καλή όρεξη!