Ινδικό νταλ γλυκοπατάτας: Στην ινδική κουζίνα, τα νταλ είναι αποξηραμένα όσπρια που δεν απαιτούν μούλιασμα πριν το μαγείρεμα. Ο όρος χρησιμοποιείται επίσης για διάφορες σούπες που παρασκευάζονται από αυτά τα όσπρια. Σε αυτή τη συνταγή οι κόκκινες φακές συμπληρώνονται ιδανικά με κρεμώδη πουρέ γλυκοπατάτας – μια φθηνή και νόστιμη επιλογή για δείπνο το βράδυ.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
650 γραμμάρια γλυκοπατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε μικρά κομμάτια
1 κρεμμύδι κομμένο στη μέση και σε λεπτές φέτες
2 καρότα, τριμμένα, κομμένα στη μέση και μετά σε φέτες
15 γραμμάρια τζίντζερ, ψιλοτριμμένο
2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοτριμμένες
2 κουταλιές της σούπας λάδι
1 κουταλιά της σούπας κάρυ σε σκόνη
1 κύβο ζωμό λαχανικών
2 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
85 γραμμάρια κόκκινες φακές
1 καλή χούφτα κόλιανδρο, ψιλοκομμένο, συν κλαδάκια για σερβίρισμα
1 γενναιόδωρη κουταλιά γιαούρτι με 0% λιπαρά
μπρόκολο για το σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε τις γλυκοπατάτες σε μια κατσαρόλα με βραστό νερό και μαγειρέψτε για 15 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα τηγάνι και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι και το καρότο, για 2 λεπτά, μετά προσθέτουμε το σκόρδο και το τζίντζερ και μαγειρεύουμε, ανακατεύοντας για 1 λεπτό ακόμα. Ρίξτε τη σκόνη κάρυ, ανακατέψτε και στη συνέχεια προσθέστε 750 ml από το βραστό νερό με τον κύβο ζωμού, τον ντοματοπελτέ και τις φακές. Σκεπάζουμε το τηγάνι και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και να απορροφηθούν τα υγρά. Ρίχνουμε μέσα τον ψιλοκομμένο κόλιανδρο.
Βήμα 3
Όταν ψηθούν οι γλυκοπατάτες, τις στραγγίζουμε και τις πολτοποιούμε με το γιαούρτι και το καρύκευμα.
Βήμα 4
Ρίχνετε με κουτάλι το μείγμα φακών σε ένα ή δύο ατομικά πιάτα και στη συνέχεια ρίχνετε το μείγμα της γλυκοπατάτας, πασπαλίζετε με τον κόλιανδρο και σερβίρετε με μπρόκολο, αν θέλετε.
Καλή όρεξη!