Κραμπλ με αχλάδι και βατόμουρο: Δοκιμάστε αυτή την αγαπημένη συνταγή της αγγλικής κουζίνας για να ετοιμάσετε ένα πολύ ωραίο επιδόρπιο. Είναι μια πρωτότυπη εκδοχή του κλασσικού κραμπλ, όπου αντί για μήλο χρησιμοποιείται αχλάδι και από πάνω μια τραγανή επικάλυψη φιστικιού. Νόστιμο και λαχταριστό, απογειώνεται αν το σερβίρετε με παγωτό. Δοκιμάστε το και απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
700 γραμμάρια (ή 4 μεγάλα) ώριμα αχλάδια, ξεφλουδισμένα και κομμένα σε κύβους
100 γραμμάρια ζάχαρη
250 γραμμάρια βατόμουρα
200 γραμμάρια αλεύρι
100 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο, κρύο, κομμένο σε μικρά κομμάτια
85 γραμμάρια φιστίκια Αιγίνης, χωρίς κέλυφος, χοντροκομμένα
100 γραμμάρια καστανή ζάχαρη
παγωτό, για σερβίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 190C. Τοποθετούμε τα αχλάδια σε ένα μεσαίου μεγέθους τηγάνι, προσθέτουμε την ζάχαρη και ψήνουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι τα αχλάδια να αρχίσουν να μαλακώνουν και να βγάλουν τους χυμούς τους, περίπου για 10 λεπτά. Προσθέτουμε τα βατόμουρα και τα αφήνουμε να βράσουν και μετά τα βγάζουμε από τη φωτιά. Ρίχνετε με κουτάλια το φρουτένιο μείγμα σε 4 ατομικά πυρίμαχα φορμάκια ραμεκίν ή σε 1 μεγάλο ταψί.
Βήμα 2
Βάλτε το αλεύρι, το βούτυρο και μια πρέζα αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και τρίψτε με τα δάχτυλά σας μέχρι το μείγμα να μοιάζει με χοντρή τριμμένη φρυγανιά. Προσθέστε τα φιστίκια Αιγίνης και την καστανή ζάχαρη και στη συνέχεια ανακατέψτε τα καλά να ενωθούν.
Βήμα 3
Πασπαλίστε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από τα μαγειρεμένα φρούτα. Αυτό μπορεί να γίνει έως και 1 ημέρα νωρίτερα ή να καταψυχθεί για έως και 1 μήνα. Ψήνουμε για 20-25 λεπτά αν είναι σε ατομικά μικρά φορμάκια, ή για 40 λεπτά αν είναι σε μεγάλο ταψί, μέχρι να ροδίσουν. Αν ήταν στην κατάψυξη, προσθέστε 15 λεπτά χρόνο μαγειρέματος. Τα βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς και μετά τα σερβίρουμε με παγωτό, αν θέλουμε.
Καλή όρεξη!