Γερμανική Κουζίνα

Ογκρατέν με πουρέ πατάτας, μπέικον, αχλάδια και λάχανο

Ογκρατέν με πουρέ πατάτας, μπέικον, αχλάδια και λάχανο

Δοκιμάστε αυτή την γερμανική συνταγή για να μαγειρέψετε ογκρατέν με πουρέ πατάτας, μπέικον, αχλάδια και λάχανο. Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να χρησιμοποιήσετε υλικά που σας είχαν ξεμείνει, για να ετοιμάσετε πολύ εύκολα και γρήγορα ένα νόστιμο και εμφανίσιμο πιάτο. Μπορείτε, αν θέλετε, να αντικαταστήσετε το μπέικον με ζαμπόν. Απολαύστε το!

Υλικά που θα χρειαστείτε:

1 κιλό πατάτες
75 γραμμάρια βούτυρο
150 γραμμάρια ψιλοκομμένα κομμάτια μπέικον (καπνιστά ή ακάπνιστα)
1 μεγάλο κρεμμύδι
2 ώριμα αχλάδια, καθαρισμένα και κομμένα σε κύβους
400 γραμμάρια λάχανο (ή 250 γραμμάρια λάχανο έτοιμο κομμένο σε φέτες)
1 χούφτα τριμμένο τυρί τσένταρ (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

Βήμα 1
Κόψτε τις πατάτες στη μέση και μαγειρέψτε τις σε βραστό αλατισμένο νερό μέχρι να μαλακώσουν, στη συνέχεια στραγγίστε τις και αφήστε τις μέχρι να κρυώσουν αρκετά, ώστε να μπορείτε να τις αγγίξετε. Εν τω μεταξύ, λιώστε 15 γραμμάρια από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα. Ρίξτε το μπέικον και τσιγαρίστε το μέχρι να ροδίσει. Το βγάζουμε με μια τρυπητή κουτάλα και μετά προσθέτουμε το κρεμμύδι και τα αχλάδια. Μαγειρέψτε μέχρι να ροδίσουν και μετά ρίξτε το μπέικον ξανά στην κατσαρόλα.

Βήμα 2
Αφαιρούμε τα φύλλα του λάχανου από τις χοντρές πλευρές τους και ζεματίζουμε τα φύλλα για 2 λεπτά σε βραστό νερό. Στραγγίζουμε και ξεπλένουμε με κρύο νερό. Ψιλοκόβουμε τα φύλλα και τα προσθέτουμε στο μπέικον και τα κρεμμύδια. Ρίξτε 2 κουταλιές της σούπας νερό και λίγο πιπέρι, σκεπάστε το τηγάνι και μαγειρέψτε για περίπου 15 λεπτά, προσέχοντας να μην στεγνώσει το τηγάνι. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C.

Βήμα 3
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις ξαναβάζουμε στο τηγάνι που τις ψήναμε. Προσθέστε το υπόλοιπο βούτυρο και το καρύκευμα και στη συνέχεια πολτοποιήστε.

Βήμα 4
Αν το μείγμα μπέικον είναι πολύ ‘νερουλό’, τότε αφαιρέστε το καπάκι, δυναμώστε τη φωτιά και βράστε να εξατμισθεί η περιττή υγρασία. Βάζετε το μείγμα του λάχανου και του μπέικον σε ένα ταψί για ογκρατέν και απλώνετε από πάνω τον πουρέ. Πασπαλίστε από πάνω το τυρί τσένταρ (προαιρετικά) και στη συνέχεια ψήστε στο φούρνο για περίπου 20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει η κορυφή – μπορείτε να το ψήσετε στο γκριλ για 5 λεπτά εάν χρειάζεται. Αφήνουμε να ξεκουραστεί για λίγα λεπτά πριν σερβίρουμε.

Καλή όρεξη!