Από το πικάντικο street food μέχρι τα γλυκόξινα σούσι που αξίζουν να τα δοκιμάσετε, η παγκόσμια κουζίνα συνεχίζει να μας εκπλήττει! Καθώς οι τοπικές σκηνές φαγητού γίνονται πιο διαφορετικές – είναι πιο εύκολο από ποτέ να δοκιμάσετε διεθνή πιάτα χωρίς να φύγετε καν από την πόλη σας – ή ακόμα και το σπίτι σας. Πάνω από το 80% των καταναλωτών είπαν στο Pan-Orama ότι παραγγέλνουν σε πακέτο ή παραλαμβάνουν περισσότερα από το προηγούμενο έτος. Οι κορυφαίες επιλογές παράδοσης περιλαμβάνουν μεξικάνικα, ιαπωνικά, ιταλικά και κινέζικα.
Οι καταναλωτές τείνουν επίσης να είναι πιο τολμηροί με τις διατροφικές τους επιλογές όταν τρώνε έξω από το να τρώνε στο σπίτι; Το 92% των ερωτηθέντων στην έρευνα DoorDash είπε ότι τους αρέσει να δοκιμάζουν νέα στοιχεία μενού. Συχνά, είναι τόσο απλό όσο το να θέλουν να αλλάξουν τα πράγματα ή να φέρονται στον εαυτό τους απολαυστικές επιλογές.
Η ιταλική κουζίνα πρωτοπορεί στο Instagram
Αυτό ευθυγραμμίζεται με την τελευταία μελέτη για τις δημοφιλείς τάσεις της κουζίνας, η οποία αναλύθηκε αξιολογώντας σχεδόν 83.000 εστιατόρια παγκοσμίως στις 50 πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις. Το ιταλικό φαγητό ήταν η πιο δημοφιλής κουζίνα παγκοσμίως, ακολουθούμενη από την Ιαπωνική. Η πίτσα είναι αναπάντεχα η κυρίαρχη επιλογή, μαζί με άλλες κλασικές ιταλικές γεύσεις όπως τα μακαρόνια και το ριζότο.
Η ιαπωνική κουζίνα ήταν μια στενή δεύτερη επιλογή, που αναμφίβολα οδηγήθηκε από την αύξηση της δημοτικότητας τόσο του σούσι όσο και του ράμεν. Μόνο στις ΗΠΑ, τα έσοδα των εστιατορίων σούσι αυξήθηκαν κατά 24% τα τελευταία πέντε χρόνια. Οι τάσεις ανάπτυξης συνεχίζονται καθώς αυξάνεται η ζήτηση για σούσι. Σούσι ντόνατς, μπουρίτο σούσι και σύνθετα ρολά σούσι οδηγούν τις τάσεις των τροφίμων στο σούσι των σούσι, σύμφωνα με τον Τζος Ονίσι, Πρόεδρο της Peace Dining Corporation, της μεγαλύτερης εταιρείας σούσι της Αμερικής. Είπε ο Onishi, «Πάνε οι μέρες του αμυλώδους ρυζιού και της περιορισμένης επιλογής. Οι πελάτες απολαμβάνουν και απαιτούν σούσι εξαιρετικής ποιότητας εστιατορίου και καινοτόμες επιλογές σούσι στα σούπερ μάρκετ τους επίσης».
Η πίτσα και το μπάρμπεκιου είναι κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές φαγητού
Η πίτσα κερδίζει με μεγάλη διαφορά όσον αφορά τις κορυφαίες παγκόσμιες επιλογές φαγητού, με πάνω από 60 εκατομμύρια ετικέτες στο Instagram το 2023. Το μπάρμπεκιου είναι μακρινό δεύτερο σε σχέση με το πιο δημοφιλές είδος γευμάτων στον κόσμο. Ενώ το μπάρμπεκιου είναι συχνά συνώνυμο με το αργό ψημένο ψαρονέφρι και τα παϊδάκια με στεγνό τρίψιμο, απέχει πολύ από μια αμερικανική ιδέα. Το αργό ψήσιμο του κρέατος στη φωτιά είναι ένας από τους παλαιότερους τρόπους παρασκευής φαγητού και οι περισσότεροι πολιτισμοί έχουν την άποψή τους. Το ιαπωνικό yakitori, το κορεάτικο μπάρμπεκιου, το τζαμαϊκανό κοτόπουλο, το μεξικάνικο barbacoa, οι αυστραλιανές γαρίδες-on-the-barbie, ακόμα και τα clambakes της Νέας Αγγλίας είναι όλες παγκόσμιες εμπειρίες μπάρμπεκιου.
Εκτός από την πίτσα και το μπάρμπεκιου, οι κορυφαίες επιλογές φαγητού περιλαμβάνουν brunch, σούσι, θαλασσινά και μπριζόλα. Με αυξανόμενη εστίαση στην παγκόσμια υγεία και αειφορία, το Διεθνές Συμβούλιο Πληροφοριών για τα Τρόφιμα (IFIC) αναμένει ότι τα φρέσκα, φυτικά συστατικά θα βρίσκονται στην κορυφή αυτής της λίστας τα επόμενα χρόνια.
To Μεξικάνικο φαγητό συνεχίζει στην κορυφή
Ο μεγάλος μεξικανοαμερικανικός πληθυσμός στο Λος Άντζελες οδήγησε σε αύξηση της δημοτικότητας της μεξικάνικης κουζίνας, ξεπερνώντας ακόμη και το τοπικό φαγητό. Ως αποτέλεσμα, η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για ένα ακμάζον γαστρονομικό τοπίο, με πολλά εστιατόρια και φορτηγά τροφίμων που προσφέρουν αυθεντικά μεξικάνικα πιάτα, όπως street tacos, tamales και φρέσκες, σπιτικές salsas.
Η μεξικάνικη κουζίνα είναι γνωστή για τη χρήση φρέσκων συστατικών, όπως ντομάτες, αβοκάντο, ντομάτες και πιπεριές τσίλι, που είναι εύκολα διαθέσιμα στον ήλιο του Λος Άντζελες όλο το χρόνο.
Σε ορισμένες πόλεις, η πιο δημοφιλής κουζίνα διαφέρει από την τοπική. Για παράδειγμα, το ιταλικό φαγητό είναι πιο διαθέσιμο στο Κάιρο σε σύγκριση με την τοπική τους κουζίνα. Στο Δουβλίνο, τα κινέζικα εστιατόρια αποτελούν περισσότερο από το 25% των επιλογών για φαγητό.
Τα κινέζικα φαγητά διατηρούν την πρωιτά παγκοσμίως
Τα κινέζικα εστιατόρια είναι τα πιο συνηθισμένα εστιατόρια που βρίσκονται στις πόλεις με τις περισσότερες επισκέψεις στον κόσμο. Μια αγαπημένη αμερικανική κουζίνα που τροφοδοτείται από την επίσκεψη του Προέδρου Νίξον το 1972 στο Πεκίνο, την πρώτη φορά που ένας Πρόεδρος των ΗΠΑ επισκέφθηκε την Κίνα από το 1949. Η ζήτηση για κινέζικο φαγητό φαινόταν να εκτινάσσεται κατά τη διάρκεια της νύχτας, με τους πρόθυμους πελάτες να απολαμβάνουν την πάπια του Πεκίνου και τις γιορτές πολλών πιάτων που είχαν είδε τον Νίξον να απολαμβάνει στην τηλεόραση. Σήμερα, πάνω από 45.000 κινέζικα εστιατόρια λειτουργούν μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες, περισσότερα από όλα τα McDonald’s, Pizza Huts, Taco Bells, KFD και Wendy’s μαζί.
Μετά την κινέζικη, την ιταλική, την ινδική, την ιαπωνική και την αμερικανική κουζίνα, τα πιο συνηθισμένα εστιατόρια που θα βρείτε στις πιο δημοφιλείς πόλεις. Ο Vineet Bhatia, ένας Ινδός σεφ με εστιατόρια όπως το Kama by Vineet στο Harrods του Λονδίνου και το Indego by Vineet στο Ντουμπάι, λέει ότι η αύξηση της δημοτικότητας των ινδικών τροφίμων οφείλεται στην ποικιλία των μπαχαρικών που χρησιμοποιούνται. «Η Ινδία συνδέθηκε πάντα με τη γιόγκα, τη θεραπεία και την Αγιουρβέδα και ήταν φυσικό οι θεραπευτικές ιδιότητες των μπαχαρικών να έρθουν στο προσκήνιο. Αυτό οδήγησε σε αύξηση της χρήσης ινδικών συστατικών και περαιτέρω παρέκκλιση στο πώς μπορείτε να μαγειρέψετε με διάφορους τρόπους ενσωματώνοντας αυτά τα μπαχαρικά στις καθημερινές σας συνήθειες», λέει ο Vineet.