Αρνάκι με κριθαράκι στο φούρνο: Μια γνήσια σπιτική συνταγή της ελληνικής κουζίνας για να ετοιμάσετε ένα παραδοσιακό νόστιμο γιουβέτσι με αρνάκι. Δεν χρειάζεται να αγχωθείτε για την προετοιμασία του, γιατί, όπως θα διαπιστώσετε, είναι ένα φαγητό που γίνεται εύκολα και διασκεδαστικά, χωρίς να είναι απαραίτητο να έχετε πολλές γνώσεις και εμπειρία μαγειρικής.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό αρνίσια ωμοπλάτη
2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας ρίγανη ψιλοκομμένη, ή 1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη
½ κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
2 ξυλάκια κανέλας, σπασμένα στη μέση
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 συσκευασία (400 γραμμάρια) ντομάτα ψιλοκομμένη
1,2 λίτρο ζεστό ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο
400 γραμμάρια κριθαράκι (δείτε την τεχνογνωσία παρακάτω)
φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 180 C. Κόβουμε το αρνί σε κομμάτια 4 εκατοστών και τα απλώνουμε σε ένα μεγάλο φαρδύ και βαθύ ταψί. Προσθέστε τα κρεμμύδια, τη ρίγανη, τα ξυλάκια κανέλας, την τριμμένη κανέλα και το ελαιόλαδο και ανακατέψτε καλά. Ψήνουμε ακάλυπτα για 45 λεπτά ανακατεύοντας μέχρι τη μέση του χρόνου ψησίματος.
Βήμα 2
Περιχύνουμε με τις ψιλοκομμένες ντομάτες και τον ζωμό, σκεπάζουμε καλά και μετά τα ξαναβάζουμε στο φούρνο για 1½ ώρα, μέχρι να μαλακώσει πολύ το αρνί.
Βήμα 3
Αφαιρέστε τα ξυλάκια κανέλας και στη συνέχεια ρίξτε το κριθαράκι. Καλύψτε ξανά και στη συνέχεια μαγειρέψτε για άλλα 20 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση. Το κριθαράκι πρέπει να ψηθεί και η σάλτσα να πήξει. Πασπαλίζουμε με τριμμένη παρμεζάνα και σερβίρουμε με ψημένες φέτες ψωμιού.
Καλή όρεξη!