Ελληνική Κουζίνα

Μπάμιες λαδερές στο φούρνο

Μπάμιες λαδερές στο φούρνο

Οι λαδερές μπάμιες είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ελληνικά φαγητά. Γευστικές, θρεπτικές και μαγειρεμένες στο φούρνο με φρέσκια ντομάτα, κρεμμύδι και ελαιόλαδο, αποτελούν μια εξαιρετική επιλογή για όσους αγαπούν την παραδοσιακή κουζίνα. Είναι ιδανικές για χορτοφάγους, αλλά και ως συνοδευτικό πιάτο σε τραπέζια με κρέας ή ψάρι. Το ψήσιμο στο φούρνο τις κάνει ακόμα πιο μελωμένες και γεμάτες γεύση. Απολαύστε τες ζεστές ή σε θερμοκρασία δωματίου με φρέσκο ψωμί για βούτες.

Υλικά συνταγής

Αλάτι & φρεσκοτριμμένο πιπέρι

800 γρ. μπάμιες (φρέσκες ή κατεψυγμένες)

2 μέτρια κρεμμύδια, ψιλοκομμένα

2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

400 γρ. ντομάτες ώριμες, τριμμένες ή 1 κονσέρβα ντοματάκι

1 κουτ. σούπας πελτές ντομάτας

1/2 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 φλιτζάνι νερό

1 κουτ. γλυκού ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού ξύδι

1/2 κουτ. γλυκού ρίγανη ή θυμάρι

Εκτέλεση συνταγής

  1. Αν χρησιμοποιείτε φρέσκες μπάμιες, πλύντε τες καλά, στραγγίξτε τις και καθαρίστε προσεκτικά τα κεφάλια τους χωρίς να τις κόψετε βαθιά. Πασπαλίστε τις με ξύδι και αφήστε τις 30 λεπτά στον ήλιο ή σε σουρωτήρι για να αποβάλουν τη γλίτσα. Αν είναι κατεψυγμένες, χρησιμοποιήστε τις κατευθείαν όπως είναι.
  2. Σε μεγάλο τηγάνι σοτάρετε τα κρεμμύδια με το μισό ελαιόλαδο για 3-4 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε για 1 λεπτό.
  3. Προσθέστε τον πελτέ, τις τριμμένες ντομάτες, το νερό, τη ζάχαρη, το ξύδι, τη ρίγανη (αν χρησιμοποιείτε), αλάτι και πιπέρι. Αφήστε να σιγοβράσει για 10 λεπτά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
  4. Σε ταψί ή πυρίμαχο σκεύος απλώστε τις μπάμιες και περιχύστε με τη σάλτσα. Προσθέστε το υπόλοιπο ελαιόλαδο από πάνω.
  5. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C (αντιστάσεις) για περίπου 50-60 λεπτά, μέχρι να μελώσουν και να πάρουν ωραίο χρώμα. Αν χρειαστεί, προσθέστε λίγο νερό κατά το ψήσιμο.

Αυτό το πιάτο ταιριάζει τέλεια με φέτα, φρέσκο ψωμί ή ακόμα και λίγο ρύζι. Μπορείτε να το απολαύσετε ως κύριο γεύμα ή και ως συνοδευτικό.

Καλή όρεξη!