Μια κλασσική, παραδοσιακή συνταγή της ελληνικής κουζίνας για να ετοιμάσετε αυτό το αγαπημένο πιάτο με ψητό αρνάκι με λεμόνι, σκόρδο και δενδρολίβανο. Η υπέροχη και νόστιμη αυτή μαρινάδα σκόρδου συνδυάζεται όμορφα με την αργοψημένη αρνίσια σπάλα. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε τη μαρινάδα σε ψητό κοτόπουλο.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ, ΣΚΟΡΔΟΥ & ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ
6 σκελίδες σκόρδο, καθαρισμένες
1/4 φλιτζάνι φρέσκα φύλλα δενδρολίβανου
2 κουταλιές της σούπας μουστάρδα
1/4 φλιτζάνι ελαιόλαδο
1/2 φλιτζάνι χυμό λεμονιού
ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΠΑΛΑ
1 x 2 κιλά αρνίσια σπάλα (με το κόκαλο)
1 ποσότητα μαρινάδα λεμόνι, σκόρδο & δενδρολίβανο
Ψητά λαχανικά και φασολάκια για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
ΜΑΡΙΝΑΔΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ, ΣΚΟΡΔΟΥ & ΔΕΝΔΡΟΛΙΒΑΝΟΥ
Βήμα 1
Για την μαρινάδα ετοιμάστε ένα μπλέντερ
Βήμα 2
Ρίξτε όλα τα υλικά της μαρινάδας στο μπλέντερ και χτυπήστε τα για 5 – 10 δευτερόλεπτα μέχρι να ομογενοποιηθούν (γίνονται 1 φλιτζάνι)
Συμβουλή του Σεφ:
Για να παγώσετε τη μαρινάδα: Ρίξτε τη σε μια μικρή σακούλα που κλειδώνει και σφραγίστε την. Ισιώστε απαλά τη σακούλα και την ετικέτα. Καταψύξτε τη (επίπεδα) σε ράφι κατάψυξης. Μπορεί να μείνει στην κατάψυξη μέχρι 1 μήνα.
ΑΡΝΙΣΙΑ ΣΠΑΛΑ
Βήμα 1
Τοποθετήστε το αρνί σε μια μεγάλη σακούλα που κλειδώνει. Προσθέστε τη μαρινάδα και σφραγίστε την σακούλα.
Βήμα 2
Μαλάξτε το αρνί για να επικαλυφθεί ομοιόμορφα με την μαρινάδα. Μαρινάρετε στο ψυγείο για 4 ώρες ή όλη τη νύχτα αν το επιτρέπει ο χρόνος Βήμα 3
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C/200°C με ανεμιστήρα. Τοποθετήστε το αρνί και τη μαρινάδα σε ένα ταψί. Ρίξτε 1 φλιτζάνι νερό στο πιάτο. Σκεπάζουμε με χαρτί ψησίματος και μετά σκεπάζουμε το ταψί με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε για 2 ώρες
Βήμα 4 Ξεσκεπάστε το αρνί. Προσθέστε επιπλέον 1 φλιτζάνι νερό στο ταψί. Μειώστε τη θερμότητα στους 160°C/140°C
Βήμα 5 Ψήνουμε ακάλυπτα για άλλες 2 ώρες ή μέχρι το αρνί να είναι πολύ τρυφερό και το κρέας να βγαίνει από το κόκκαλο. Βγάλτε το από το φούρνο
Βήμα 6 Κόψτε σε φέτες το αρνί. Σερβίρουμε με ψητά λαχανικά και φασολάκια
Καλή όρεξη!