Φρούτα

Κράνμπερι

Κράνμπερι

Cranberries είναι μια ομάδα αειθαλών νάνος θάμνους ή πίσω αμπέλια στην υποκατηγορία Oxycoccus του γένους Vaccinium .

Στη Βρετανία, το βακκίνιο μπορεί να αναφέρεται στο φυσικό είδος Vaccinium oxycoccos .Στη Βόρεια Αμερική, το cranberry μπορεί να αναφέρεται στο Vaccinium macrocarpon .

Στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη, ενώ το Vaccinium macrocarpon καλλιεργείται σε όλες τις βόρειες Ηνωμένες Πολιτείες, τον Καναδά και τη Χιλή.Σε ορισμένες μεθόδους ταξινόμησης, το Oxycoccus θεωρείται ως γένοςαπό μόνη της. Μπορούν να βρεθούν σε όξινα έλη σε όλες τις ψυχρότερες περιοχές του Βόρειου Ημισφαιρίου .

Τα βακκίνια είναι χαμηλά, υφέρπουσα θάμνοι ή αμπέλια μήκους έως 2 μέτρων (7 πόδια) και ύψους 5 έως 20 εκατοστών (2 έως 8 ιντσών).Έχουν λεπτούς, κυματιστούς μίσχους που δεν είναι πυκνά ξυλώδη και έχουν μικρά αειθαλή φύλλα.

Τα λουλούδια είναι σκούρο ροζ, με πολύ ξεχωριστά αντανακλαστικά πέταλα , αφήνοντας το στυλ και τους στήμονες πλήρως εκτεθειμένους και στραμμένοι προς τα εμπρός. Επικονιάζονται από τις μέλισσες .

Ο καρπός είναι ένα μούρο που είναι μεγαλύτερο από τα φύλλα του φυτού. Αρχικά είναι ανοιχτό πράσινο, γίνεται κόκκινο όταν είναι ώριμο. Είναι βρώσιμο, αλλά με όξινη γεύση που συνήθως ξεπερνά τη γλυκύτητά του.

Το 2017, οι Ηνωμένες Πολιτείες, ο Καναδάς και η Χιλή αντιπροσώπευαν το 98% της παγκόσμιας παραγωγής των βακκίνιων. Τα περισσότερα βακκίνια μεταποιούνται σε προϊόντα όπως χυμός , σάλτσα, μαρμελάδα και γλυκά αποξηραμένα βακκίνια , ενώ τα υπόλοιπα πωλούνται φρέσκα στους καταναλωτές.

Cranberry σάλτσα είναι ένα παραδοσιακό συνοδευτικό για γαλοπούλα στο χριστουγεννιάτικο και την ημέρα των ευχαριστιών δείπνο στις Ηνωμένες Πολιτείες και τον Καναδά, και στο δείπνο των Χριστουγέννων στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είδη και περιγραφή 

Τα βακκίνια σχετίζονται με μύρτιλλα , βατόμουρα και huckleberries , όλα στο Vaccinium subgenus Vaccinium . Αυτά διαφέρουν ως προς το ότι έχουν λουλούδια σε σχήμα καμπάνας, τα πέταλα δεν είναι ανακλαστικά και τα ξυλώδη στελέχη, σχηματίζοντας ψηλότερους θάμνους. Υπάρχουν 3-4 είδη βακκίνιων, ταξινομημένα ανά υπογενές.

Πηγή: Wikipedia