Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Καρύδα

Καρύδα
Eat4health

Η καρύδα είναι ο καρπός του φυτού κοκοφοίνικα (Cocos nucifera) που είναι μέλος της οικογένειας των Φοινικοειδών. Είναι το μόνο αποδεκτό είδος στο γένος Cocos.Ο όρος καρύδα μπορεί να αναφέρεται σε ολόκληρο το φυτό (κοκοφοίνικας), τον σπόρο ή τον καρπό, ο οποίος βοτανολογικά είναι δρύπη και όχι κάρυο. Ο όρος προέρχεται από την πορτογαλική και ισπανική λέξη coco, του 16oυ αιώνα, που σημαίνει «κεφάλι» ή «κρανίο» από τις τρεις εγκοπές στο κέλυφος της καρύδας που μοιάζουν με χαρακτηριστικά προσώπου.

Περιγραφή

Όπως και άλλα φρούτα, αποτελείται από τρία στρώματα: το εξωκάρπιο, το μεσοκάρπιο και το ενδοκάρπιο. Το εξωκάρπιο είναι πράσινο ή ιώδες. Όταν οι καρύδες πωλούνται συνήθως το εξωκάρπιο έχει αφαιρεθεί. Το μεσοκάρπιο είναι ξυλώδες και ινώδες και το ενδοκάρπιο είναι πολύ σκληρό. Το ενδοκάρπιο έχει τρεις θέσεις εκβλαστήσεις (εγκοπές), τα οποία είναι εύκολα ορατά όταν αφαιρεθεί το εξωκάρπιο και το μεσοκάρπιο. Το ενδοκάρπιο είναι σαρκώδες εξωτερικά και υγρό, γλυκό και γαλακτώδες προς το κέντρο, πλούσιο σε πρωτεΐνες και λιπαρές ουσίες. Μια ώριμη καρύδα ζυγίζει περίπου 1,44 κιλά.

Χρήσεις

Η καρύδα είναι γνωστή για τη εκτεταμένη χρήση που έχουν τα μέρη της και συναντάται στους τροπικούς.Η καρύδα αποτελεί μέρος της καθημερινής διατροφής πολλών ανθρώπων. Είναι διαφορετική από οποιαδήποτε άλλο φρούτο, επειδή περιέχει μεγάλη ποσότητα από ένα διαυγές υγρό και όταν είναι άγουρη είναι γνωστή ως «tender-nuts» ή «jelly-nuts».

Όταν ωριμάσει, εξακολουθεί να περιέχει υγρό και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως σπόρος ή υποβάλλεται σε επεξεργασία για να δώσει έλαιο από τον πυρήνα της, κάρβουνο από το σκληρό κέλυφός της και ίνες (κοκοφοίνικα) από το φλοιό της.

Κοντινή άποψη ινών που προέρχονται από τον ινώδη φλοιό της καρύδας

Το ενδοσπέρμιο αρχικά είναι σε πυρηνική φάση και ανασταλμένο με νερό καρύδας.Το έλαιο και το γάλα που προέρχεται από αυτό χρησιμοποιούνται συνήθως στο μαγείρεμα και στο τηγάνισμα. Το έλαιο της καρύδας χρησιμοποιείται επίσης σε σαπούνια και καλλυντικά. Το διαυγές υγρό νερό καρύδας που υπάρχει μέσα είναι πόσιμο.

Οι φλοιοί και τα φύλλα της μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως υλικό για να γίνουν διάφορα προϊόντα επίπλωσης, διακόσμησης κ.ά.. Χρειάζονται περίπου 6000 ώριμες καρύδες για την παραγωγή ενός τόνου κόπρα, δηλαδή αποξηραμένης σάρκας. Έχει επίσης, πολιτιστική και θρησκευτική σημασία σε πολλές κοινωνίες που χρησιμοποιείται.

Πηγή: Wikipedia

Article Categories:
Φρούτα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Don't Miss! random posts ..

Eatforhealth