Ελαφριά γαλλική ψαρόσουπα chowder: Η cowder είναι μια πηχτή σούπα που παρασκευάζεται με γάλα ή κρέμα γάλακτος και θαλασσινά ή λαχανικά. Με αυτή την συνταγή της γαλλικής κουζίνας, δεν χρειάζεται να αγοράσετε σούπα από έξω, αλλά μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη, νόστιμη και ανακουφιστική ψαρόσουπα, που θα σας ενθουσιάσει!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
100 γραμμάρια φιλέτα καπνιστού μπακαλιάρου και 100 γραμμάρια ακάπνιστο, με την πέτσα
500 ml αποβουτυρωμένο γάλα
500 ml ζωμός λαχανικών
2 κλωναράκια θυμάρι
1 κουταλάκι του γλυκού φυτικό λάδι
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
1 πράσο, κομμένο σε φέτες
1 μεγάλη γλυκοπατάτα, κομμένη σε κύβους
1 κονσέρβα (200 γραμμάρια) καλαμπόκι, στραγγισμένο
50 γραμμάρια κόκκινες φακές
1 μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
χωριάτικο ψωμί, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετούμε το ψάρι σε ένα βαθύ τηγάνι και μετά προσθέτουμε το γάλα, το ζωμό και το θυμάρι. Αφήνουμε να πάρει μια βράση και το κατεβάζουμε τη φωτιά. Αφήστε μέχρι να κρυώσει αρκετά για να μπορείτε να το χειριστείτε. Βγάζουμε το ψάρι (κρατώντας το υγρό), το ξεφλουδίζουμε και το βάζουμε σε μια πιατέλα, για να το χρησιμοποιήσουμε αργότερα.
Βήμα 2
Εν τω μεταξύ, ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα. Τσιγαρίζουμε απαλά το κρεμμύδι, το σκόρδο και το πράσο για 8-10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και να γίνουν διάφανα. Προσθέστε τη γλυκοπατάτα, το καλαμπόκι και τις φακές και στη συνέχεια περιχύστε με το υγρό που μαγειρέψατε το ψάρι. Αφήστε να πάρουν μια βράση και σιγοβράστε για 30 λεπτά. Ελέγξτε τα καρυκεύματα και χτυπήστε τα λίγο με ένα μπλέντερ χειρός – καλύτερα να μην τα χτυπήσετε πάρα πολύ. Προσθέστε το ψιλοκομμένο ψάρι και τον ψιλοκομμένο μαϊντανό. Σερβίρετε τη σούπα ζεστή με λίγο χωριάτικο ψωμί.
Καλή όρεξη!