Ελληνικό σουβλάκι κοτόπουλου: Μια από τις πιο διάσημες συνταγές της ελληνικής κουζίνας. Αυτή η εκδοχή του ελληνικού κεμπάπ κοτόπουλου χρησιμοποιεί μπούτι αντί για στήθος για να διατηρεί το κρέας πραγματικά ζουμερό. Ενα πιάτο που γίνεται εύκολα και διασκεδαστικά, ιδανικό για μπάρμπεκιου με καλή παρέα. Αν θέλετε, μπορείτε να αντικαταστήσετε τη σάλτσα γιαουρτιού με τζατζίκι.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
12 μπούτια κοτόπουλου, χωρίς κόκαλα και πέτσα
Για τη μαρινάδα:
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
ξύσμα και χυμό 1 λεμόνι
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα
1 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο μπαχάρι
1 κουταλιά της σούπας ξερή ρίγανη (άγρια αν είναι δυνατόν)
2 κουταλιές της σούπας πάπρικα
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
μικρό ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
Για το σερβίρισμα:
ψωμί πίτα
σάλτσα γιαουρτιού άνηθου, (βλέπε συμβουλές του Σεφ)
σαλάτα με ντομάτα, κόκκινο κρεμμύδι & αγγούρι, (βλέπε συμβουλές του Σεφ)
φύλλα μαρουλιού, ψιλοκομμένα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε όλα τα υλικά για τη μαρινάδα, μαζί με μερικές πρέζες αλάτι και λίγο πιπέρι. Προσθέτουμε τα μπούτια κοτόπουλου και τα ανακατεύουμε όλα μαζί. Καλύψτε και αφήστε τα να κρυώσουν όλη τη νύχτα.
Βήμα 2
Ανάψτε ένα μπάρμπεκιου με καπάκι και μετά αφήστε τις φλόγες να σβήσουν. Μόλις τα κάρβουνα γίνουν στάχτη, μαζέψτε τα στη μία πλευρά. Περάστε τα μπούτια κοτόπουλου σε 2 μεταλλικά σουβλάκια – έτσι ώστε και τα δύο σουβλάκια να περάσουν από κάθε κομμάτι κρέατος – μαζεύοντας τα μπούτια προς τα κάτω ώστε να είναι πραγματικά συμπαγή. Τοποθετήστε τα σουβλάκια κοτόπουλου στο πλάι, χωρίς κάρβουνα από κάτω. Κατεβάστε το καπάκι και μαγειρέψτε για 45-55 λεπτά, γυρίζοντάς τα τακτικά ή μέχρι να ψηθούν – αραιώστε λίγο τα κομμάτια κοτόπουλου στο κέντρο για να τα ελέγξετε. Καλύψτε τα σουβλάκια με αλουμινόχαρτο και αφήστε τα να ξεκουραστούν για 20 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. (Εάν μαγειρεύετε στο φούρνο, θερμαίνετε στους 200 C. Ακουμπήστε μια σχάρα πάνω από μια φόρμα ψησίματος και τοποθετήστε το κοτόπουλο από πάνω. Ψήστε για 45-55 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί).
Βήμα 3
Κόβουμε λωρίδες κοτόπουλου από τα σουβλάκια και τις ρίχνουμε σε πίτες, που έχουν ζεσταθεί στο μπάρμπεκιου. Σερβίρουμε με σάλτσα γιαουρτιού με άνηθο και με σαλάτα με ντομάτα, κόκκινο κρεμμύδι, αγγούρι και τραγανό μαρούλι.
Συμβουλές του Σεφ:
Για τη σάλτσα γιαουρτιού και ανήθου:
Αναμείξτε 6 κουταλιές της σούπας γιαούρτι ελληνικού τύπου με 3 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα. Ανακατέψτε μερικά ψιλοκομμένα κλωνάρια άνηθου και λίγο καρύκευμα. Ψύξτε μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.
Για τη σαλάτα με ντομάτες, κόκκινο κρεμμύδι και αγγούρι:
Ψιλοκόβουμε 6 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκόβουμε και ξεφλουδίζουμε 1 κόκκινο κρεμμύδι, ξεφλουδίζουμε και χοντροκόβουμε 1 αγγούρι. Ανακατέψτε τα όλα μαζί σε ένα μεγάλο μπολ και στη συνέχεια στύψτε το χυμό ½ λεμονιού και λίγο καρύκευμα λίγο πριν το σερβίρετε.
Καλή όρεξη!