Αξίζει να δοκιμάσετε αυτή την vegan συνταγή για να κάνετε αυτό το απολαυστικό, λαχταριστό και πολύ εύκολο vegan κέικ σοκολάτας. Απολύτως υγιεινό, εντυπωσιακό, ολοκληρώνεται με ένα πλούσιο γλάσο – κανείς δεν θα υποψιαστεί ποτέ ότι είναι χωρίς γλουτένη και φτιαγμένο χωρίς γαλακτοκομικά, αυγά, δημητριακά ή ξηρούς καρπούς.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για την τούρτα:
λίγο φυτικό βούτυρο (ηλίανθου) χωρίς γαλακτοκομικά, για άλειμμα
1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο (περίπου 150 γραμμάρια)
300 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη μοσχοβάντο
350 γραμμάρια αλεύρι χωρίς γλουτένη
50 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
2 κουταλιές μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη
400 ml γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
150 ml φυτικό λάδι
2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας
Για το γλάσο:
85 γραμμάρια ώριμη σάρκα αβοκάντο, πολτοποιημένη
85 γραμμάρια φυτικό βούτυρο (ηλίανθου), χωρίς γαλακτοκομικά
200 γραμμάρια σοκολάτα χωρίς γαλακτοκομικά, με 70% κακάο, κομμένη σε κύβους
25 γραμμάρια κακάο σε σκόνη
125 ml γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη
200 γραμμάρια ζάχαρη άχνη κοσκινισμένη
1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
τρούφα vegan, χωρίς γλουτένη, για διακόσμηση
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμάνετε το φούρνο στους 160 C. Λαδώστε δύο φόρμες για σάντουιτς 20 εκατοστών με λίγο φυτικό βούτυρο (ηλίανθου) χωρίς γαλακτοκομικά και, στη συνέχεια, στρώστε τις βάσεις με λαδόκολλα ψησίματος.
Βήμα 2
Βάλτε 1 μεγάλο αβοκάντο και 300 γραμμάρια ακατέργαστη ζάχαρη μοσχοβάντο σε ένα μπλέντερ και χτυπήστε τα μέχρι να ομογενοποιηθούν.
Βήμα 3
Προσθέστε 350 γραμμάρια απλό αλεύρι χωρίς γλουτένη, 50 γραμμάρια σκόνη κακάο, 1 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα, 2 κουταλιές της σούπας μπέικιν πάουντερ χωρίς γλουτένη, 400 ml γάλα σόγιας χωρίς ζάχαρη, 150 ml φυτικό λάδι και 2 κουταλιές της σούπας εκχύλισμα βανίλιας με ½ κουταλάκι του γλυκού ψιλό αλάτι και χτυπήστε τα να γίνουν ένα βελούδινο, υγρό κουρκούτι.
Βήμα 4
Μοιράζετε το κουρκούτι τις φόρμες και ψήνετε για 25 λεπτά ή μέχρι να φουσκώσουν τελείως και να βγει καθαρή μια οδοντογλυφίδα ένα σουβλάκι στη μέση των κέικ.
Βήμα 5
Αφήστε τις φόρμες να κρυώσουν για 5 λεπτά και στη συνέχεια αναποδογυρίστε τα κέικ σε μια σχάρα για βγουν και να κρυώσουν εντελώς.
Βήμα 6
Όσο περιμένετε, ξεκινήστε να ετοιμάζετε το γλάσο. Χτυπήστε μαζί 85 γραμμάρια ώριμη σάρκα αβοκάντο και 85 γραμμάρια φυτικό βούτυρο (ηλίανθου) χωρίς γαλακτοκομικά με ηλεκτρικά χτυπητήρια μέχρι να γίνουν κρεμώδη και λεία. Περνάμε το μείγμα από ένα κόσκινο και το αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 7
Λιώστε 200 γραμμάρια σοκολάτας χωρίς γαλακτοκομικά, είτε σε ένα μπολ με νερό είτε στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήστε τη να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Βήμα 8
Κοσκινίστε 25 γραμμάρια κακάο σε ένα μεγάλο μπολ. Βράστε 125 ml άγλυκο γάλα σόγιας και μετά προσθέστε το σταδιακά στο κακάο και χτυπήστε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Αφήστε να κρυώσει για λίγα λεπτά.
Βήμα 9
Προσθέστε το μείγμα αβοκάντο, 200 γραμμάρια κοσκινισμένη ζάχαρη άχνη, την λιωμένη σοκολάτα και 1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια και συνεχίστε να ανακατεύετε για να κάνετε ένα γυαλιστερό, παχύρρευστο γλάσο. Απλώστε το προσεκτικά από πάνω το κέικ.
Βήμα 10
Σκεπάζετε με τρούφα ή τη δική σας διακόσμηση και μετά αφήνετε να σταθεροποιηθεί για 10 λεπτά πριν το κόψετε σε φέτες. Μπορεί να γίνει 2 μέρες νωρίτερα. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!