Ζυμαρικά

Φαρφάλες

Φαρφάλες

Οι Φαρφάλες είναι ζυμαρικό που πήρε το όνομά του από το σχήμα του που θυμίζει πεταλούδα.Πρωτοεμφανίστηκαν το δέκατο έκτο αιώνα στις περιοχές Λομβαρδία και Εμίλια-Ρομάνια της Βόρειας Ιταλίας. Είναι τρόφιμο το οποίο φτιάχνεται συνήθως από αλεύρι ή σιμιγδάλι σκληρού σίτου (Triticum durum) και νερό (και σε κάποιες περιπτώσεις και με αυγά).

Προέλευση

Η πρώτη γραπτή αναφορά στο βράσιμο ζυμαρικών είναι καταγεγραμμένη στα αραμαϊκά.Οι Αραβες κατακτητές της Σικελίας. Θεωρείται πως έφεραν τα ζυμαρικά στην περιοχή. Τα αρχαία σικελικά πιάτα περιλαμβάνουν ζυμαρικά με σταφίδες και αραβικά καρυκεύμαυτα.

Η θεωρία της λατινικής καταγωγής των ζυμαρικών σίγουρα ενισχύεται από τις τοιχογραφίες που υπάρχουν σε ετρουσκικούς τάφους (400π.Χ.). Αυτοί απεικονίζουν την οδοντωτή ροδέλα για την κοπή ζυμαρικών! Η θεωρία οτι ο Μάρκο Πόλο έφερε στην Ιταλία τα ζυμαρικά περί τα 1292 αναιρείται απο έγγραφα που βρίσκονται στη Γένοβα. Αυτά χρονολογούνται στα 1279 και αναφέρονται ξεκάθαρα στα ”μακαρόνια”.

Όποια και να είναι η καταγωγή των ζυμαρικών, χάνεται στους αιώνες. Το σίγουρο είναι πως οι γείτονες Ιταλοί αγάπησαν τα ζυμαρικά, δημιούργησαν 600 διαφορετικά είδη και σε κάθε περιοχή τα συνοδεύουν με μια τεράστια ποικιλία απο φρέσκιες σάλτσες.

Τα ζυμαρικά αγαπήθηκαν σε ολόκληρο τον κόσμο στις αρχές του 20ου αιώνα με την μετανάστευση Ιταλών προς τον Νέο Κόσμο.

Πηγή: Wikipedia