Fish & chips: Το απόλυτο αγγλικό πιάτο! Δοκιμάστε αυτή την συνταγή της αγγλικής κουζίνας για να φτιάξετε το πιο παραδοσιακό αγγλικό πιάτο σε μια πιο ανάλαφρη, πιο υγιεινή και μοντέρνα εκδοχή. Μπορείτε να αντικαταστήσετε τον μπακαλιάρο με όποιο λευκόσαρκο ψάρι προτιμάτε. Ενα πολύ ωραίο και νόστιμο γεύμα, που δεν θα σας δυσκολέψει καθόλου και θα σας βγάλει ασπροπρόσωπους.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
Για τις πατάτες:
800 γραμμάρια πατάτες
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
Για τον αρακά:
300 γραμμάρια κατεψυγμένα μπιζέλια
1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
2 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού
Για τα ψάρια:
650 γραμμάρια (περίπου) φιλέτο μπακαλιάρου, χωρίς πέτσα, κομμένο σε 4 ίσου μεγέθους κομμάτια
50 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του, συν 1 κουταλάκι του γλυκού
50 γραμμάρια κορν φλάουερ
1 ασπράδι αυγού
125 ml παγωμένο ανθρακούχο νερό
1 λεμόνι, κομμένο σε φέτες
600ml ηλιέλαιο, για τηγάνισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Καθαρίστε τις πατάτες, κόψτε τις σε φέτες πάχους 1,5 εκατοστού κατά μήκος και στη συνέχεια κόψτε κάθε φέτα σε κομματάκια πάχους 1,5 εκατοστού. Ρίξτε τις κομμένες πατάτες σε μια μεγάλη κατσαρόλα, ρίξτε τόσο νερό ώστε να τα σκεπάσει, αφήστε τα να βράσουν, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 4 λεπτά μόνο. Στραγγίζουμε, ρίχνουμε σε μια καθαρή πετσέτα, στεγνώνουμε και αφήνουμε να κρυώσουν. Μπορείτε να τις ετοιμάσετε 1-2 ώρες νωρίτερα. Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220C. Βάζουμε ένα μεγάλο ρηχό αντικολλητικό ταψί στο φούρνο με 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και ζεσταίνουμε για 10 λεπτά.
Βήμα 2
Μεταφέρετε τις πατάτες σε ένα μπολ και ρίξτε το υπόλοιπο λάδι. Απλώστε τις σε ένα μόνο στρώμα πάνω στο ζεστό ταψί. Ψήνουμε για 10 λεπτά και μετά τις αναποδογυρίζουμε. Ψήστε άλλα 5 λεπτά και μετά γυρίστε τις ξανά. Ψήνουμε για τελευταία 5-8 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Στραγγίζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
Βήμα 3
Όσο οι πατάτες είναι στο φούρνο, μαγειρέψτε τα μπιζέλια σε βραστό νερό για 4 λεπτά. Στραγγίστε τα, στη συνέχεια ρίξτε τα στο τηγάνι και συνθλίψτε τα ελαφρά με το πίσω μέρος ενός πιρουνιού. Ρίχνουμε το λάδι, το χυμό λεμονιού, το φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύουμε. Σκεπάζουμε και αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 4
Το ψάρι μπορεί επίσης να μαγειρευτεί όσο οι πατάτες είναι στο φούρνο. Στεγνώστε τα φιλέτα με χαρτί κουζίνας. Βάλτε τη 1 κουταλιά της σούπας αλεύρι σε ένα πιάτο και χρησιμοποιήστε για να καλύψετε κάθε φιλέτο, τινάζοντας το φιλέτο για να φύγει το παραπανίσιο αλεύρι. Ρίξτε το λάδι για το τηγάνισμα σε ένα βαρύ, μέτριο αντικολλητικό τηγάνι ή τηγάνι σε σχήμα γουόκ. Θερμάνετε στους 200 C (χρησιμοποιήστε ένα θερμόμετρο για να ελέγξετε ότι το λάδι παραμένει σε αυτή τη θερμοκρασία). Ανακατεύουμε τα 50 γραμμάρια αλεύρι, το κορν φλάουρ, μια πρέζα αλάτι και λίγο πιπέρι. Χτυπάμε ελαφρά το ασπράδι με ένα σύρμα μέχρι να αφρατέψει, αλλά να μην γίνει πολύ σφιχτό. Ρίξτε το νερό στο μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά και για λίγο όσο προχωράτε. Το κουρκούτι δεν πρέπει να είναι εντελώς λείο. Προσθέστε το ασπράδι του αυγού και στη συνέχεια χτυπήστε ελαφρά να ανακατευτεί. Μαγειρεύοντας δύο κομμάτια ψαριού τη φορά, βουτήξτε τα στο κουρκούτι να καλυφθούν, αφήστε λίγο να στάξει και μετά βάλτε τα προσεκτικά στο καυτό λάδι χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα. Τηγανίζουμε για 5-6 λεπτά, φροντίζοντας το λάδι να παραμείνει στους 200 C και αναποδογυρίζοντας το ψάρι για να ροδίσει παντού. Το βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα, το στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας. Ελέγξτε αν το λάδι έχει επανέλθει στους 200 C και μετά επαναλάβετε με τα υπόλοιπα ψάρια. Ζεσταίνουμε ξανά τον αρακά και σερβίρουμε με το ψάρι, τα πατατάκια και τις φέτες λεμονιού.
Καλή όρεξη!