Το ψωμί Focaccia είναι μια παραδοσιακή ιταλική συνταγή που αποτελείται από ένα αφράτο και νόστιμο ψωμί με έντονη γεύση βοτάνων. Αυτό το ψωμί, που προέρχεται από τη γεωγραφική περιοχή της Λιγουρίας στην Ιταλία, έχει γίνει διάσημο σε όλο τον κόσμο για την απλότητα του και την εξαιρετική γεύση του. Φημίζεται για την ελαφριά, αφράτη υφή της και την πλούσια γεύση των βοτάνων που προσθέτονται κατά τον ψήσιμο. Συνήθως περιλαμβάνει αρωματικά βότανα όπως δεντρολίβανο, θυμάρι και φρέσκο μαϊντανό, που προσδίδουν ένα ιδιαίτερο άρωμα και γεύση. Συχνά σερβίρεται ως ορεκτικό, συνοδεύει κυρίως πιάτα ή χρησιμοποιείται ως βάση για πίτσα.
Υλικά συνταγής
500 γραμμάρια αλεύρι για ψωμί
7 γραμμάρια ξηρή μαγιά
350 ml χλιαρό νερό
3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (και επιπλέον για το άλειμμα)
1 κουταλιά του γλυκού ζάχαρη
2 κουταλιές της σούπας θαλασσινό αλάτι
Αρωματικά βότανα της επιλογής σας (όπως δενδρολίβανο, θυμάρι, φρέσκο μαϊντανό) – ψιλοκομμένα
Εκτέλεση συνταγής
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύετε τη ξηρή μαγιά με το ζάχαρη και το χλιαρό νερό. Αφήνετε να ξεκουραστεί για 5-10 λεπτά μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά. Προσθέτετε το αλεύρι και το θαλασσινό αλάτι και ανακατεύετε μέχρι να σχηματιστεί μια σφιχτή ζύμη. Αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10 λεπτά.
Προσθέτετε το ελαιόλαδο και ανακατεύετε καλά μέχρι να ενσωματωθεί στη ζύμη. Σε μια επιφάνεια εργασίας ελαφρά αλευρωμένη, αρχίζετε να ζυμώνετε τη ζύμη για 5-7 λεπτά, μέχρι να γίνει εύκαμπτη και λεία.
Μεταφέρετε τη ζύμη σε ένα καθαρό μπολ και καλύψτε το με ένα πανί. Αφήνετε τη ζύμη να φουσκώσει και να διπλασιαστεί σε μέγεθος για περίπου 1 ώρα. Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο και μεταφέρετε τη ζύμη.
Με τα δάχτυλά σας, πιέζετε απαλά τη ζύμη για να δημιουργήσετε κοίλα και να διαμορφώσετε τη χαρακτηριστική επιφάνεια της focaccia. Απλώστε τα αρωματικά βότανα στην επιφάνεια της ζύμης και πιέστε ελαφρά για να τα ενσωματώσετε.
Καλύπτετε το ταψί με ένα πανί και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί και να φουσκώσει ξανά για περίπου 30-45 λεπτά. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 200°C.
Ψήνετε τη focaccia στο προθερμασμένο φούρνο για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να γίνει χρυσαφί στο επάνω μέρος και να αποκτήσει μια τραγανή επιφάνεια. Αφαιρέστε τη focaccia από το φούρνο και αφήστε τη να κρυώσει λίγο πριν την κόψετε σε κομμάτια.
Απολαύστε αυτήν την αρωματική και νόστιμη ιταλική focaccia herbed, με την απαλή υφή και την ελαφριά αίσθηση των αρωματικών βοτάνων. Είναι ιδανική για να συνοδεύσετε τα γεύματά σας ή να απολαύσετε ως σνακ.
Καλή όρεξη!