Ιαπωνική Κουζίνα

Γαρίδες με ρύζι σούσι και κινόα

Γαρίδες με ρύζι σούσι και κινόα

Φρεσκάρετε το βραδινό σας με αυτό το εκπληκτικό οικογενειακό πιάτο εμπνευσμένο από την ιαπωνική κουζίνα. Βράστε ρύζι σούσι και κινόα και στη συνέχεια τοποθετήστε πάνω τους γαρίδες, γλυκοπατάτες, αβοκάντο και φύκια για ένα ισορροπημένο πιάτο με πλούσια γεύση. Αυτή η εναλλακτική εκδοχή του σούσι είναι γεμάτη υγιεινά συστατικά και θα κάνει το βραδινό σας γεύμα ξεχωριστό.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

100 γρ ρύζι σούσι λευκό ή καστανό
20 γρ ανάμικτη χρωματιστή κινόα
1 ½ κουταλιά της σούπας ξύδι από κρασί ρυζιού
½ κουταλιά της σούπας ζάχαρη άχνη
Για την επικάλυψη:
1 κουταλάκι του γλυκού λάδι
½ γλυκοπατάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες
8 μεγάλες γαρίδες καθαρισμένες, ψημένες
¼ αγγούρι, κομμένο στη μέση και μετά σε πολύ λεπτές φέτες
½ αβοκάντο, κομμένο σε λεπτές φέτες
1 ψητό φύλλο φύκι nori, κομμένο σε λωριδες
πικάντικη μαγιονέζα σριράτσα και σουσάμι, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Σε ένα τηγάνι βάζουμε το ρύζι και την κινόα. Προσθέτουμε 320 ml νερό, αφήνουμε να πάρουν μια βράση, σκεπάζουμε με ένα καπάκι και χαμηλώνουμε τη φωτιά όσο πιο χαμηλά πάει. Μαγειρέψτε για 12-15 λεπτά ή ακολουθήστε τις οδηγίες της συσκευασίας (το καστανό ρύζι σούσι θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο), μέχρι την οποία θα πρέπει να έχει απορροφηθεί όλο το νερό.

ΒΗΜΑ 2

Εν τω μεταξύ ζεσταίνουμε το ξύδι, τη ζάχαρη και μια πρέζα αλάτι μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Ρίξτε το μείγμα του ξιδιού στο μαγειρεμένο ρύζι και στη συνέχεια μετακινήστε απαλά το ρύζι για να βγει λίγος ατμός. Το ρύζι πρέπει να είναι περισσότερο κολλώδες παρά υγρό όταν κρυώσει.

ΒΗΜΑ 3

Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Τηγανίζουμε τη γλυκοπατάτα για 2-3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ψηθεί, μετά αλατοπιπερώνουμε και την αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει. Όταν το ρύζι κρυώσει, μοιράστε το σε δύο μικρά μπολ και ισιώστε την επιφάνεια. Κόβουμε τις γαρίδες κατά μήκος στη μέση και μετά τις τοποθετούμε πάνω από το ρύζι μαζί με τις υπόλοιπες επικαλύψεις. Για να σερβίρετε, απλώνετε λίγη πικάντικη μαγιονέζα σε ζιγκ-ζαγκ και πασπαλίζετε από πάνω λίγο σουσάμι, αν θέλετε.

Καλή όρεξη!