Το γλυκόξινο χοιρινό είναι ένα από τα πιο γνωστά και αγαπημένα πιάτα της κινεζικής κουζίνας. Η γεύση του είναι χαρακτηριστική, καθώς συνδυάζει την ένταση του ξιδιού με τη γλυκιά επίγευση της ζάχαρης και της σάλτσας ντομάτας. Πρόκειται για τραγανά κομμάτια χοιρινού που τηγανίζονται μέχρι να αποκτήσουν χρυσαφένια κρούστα και στη συνέχεια βυθίζονται σε μια πλούσια, παχύρρευστη σάλτσα που τα αγκαλιάζει και τα κάνει ζουμερά και λαχταριστά. Το πιάτο αυτό δεν είναι μόνο γευστικό, αλλά και πολύχρωμο, χάρη στις πιπεριές και τον ανανά που συχνά το συνοδεύουν, χαρίζοντας του μια φρέσκια και εξωτική νότα.
Στην Κίνα σερβίρεται συχνά σε οικογενειακά γεύματα και εορταστικά τραπέζια, καθώς θεωρείται πιάτο που φέρνει χαρά και ικανοποίηση σε όλους. Στη Δύση έγινε ιδιαίτερα διάσημο μέσω των κινέζικων εστιατορίων, αποτελώντας ίσως την πιο αναγνωρίσιμη γεύση της ασιατικής κουζίνας για όσους θέλουν μια πρώτη γνωριμία με τα πιάτα της Κίνας.
Αναρωτιέσαι αν δικαιούσαι γυαλιά οράσεως; Επισκέψου το Enternow και μάθε!
Υλικά Συνταγής
- 500 γρ. χοιρινό (σπάλα ή ψαρονέφρι) κομμένο σε κύβους
- 1 κόκκινη πιπεριά σε κομμάτια
- 1 πράσινη πιπεριά σε κομμάτια
- 1 κρεμμύδι σε φέτες
- 150 γρ. ανανάς σε κομμάτια (φρέσκος ή κονσέρβα)
- 2 αυγά
- 5 κουταλιές κορν φλάουρ
- Αλάτι και πιπέρι
- Ηλιέλαιο για τηγάνισμα
Για τη σάλτσα
- 4 κουταλιές κέτσαπ
- 3 κουταλιές ξίδι ρυζιού (ή λευκό ξίδι)
- 3 κουταλιές ζάχαρη
- 2 κουταλιές σόγια σος
- 150 ml νερό
- 1 κουταλιά κορν φλάουρ (διαλυμένη σε λίγο νερό)
Εκτέλεση Συνταγής
- Σε ένα μπολ χτύπησε τα αυγά με λίγο αλάτι και πιπέρι. Βούτηξε μέσα τα κομμάτια του χοιρινού και μετά τύλιξέ τα καλά με το κορν φλάουρ.
- Ζέστανε άφθονο λάδι σε βαθύ τηγάνι ή κατσαρόλα και τηγάνισε το χοιρινό μέχρι να γίνει τραγανό και χρυσαφένιο. Στράγγισέ το σε χαρτί κουζίνας.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι ή γουόκ σοτάρισε για 2-3 λεπτά τις πιπεριές και το κρεμμύδι. Πρόσθεσε τον ανανά και ανακάτεψε ελαφρά.
- Ετοίμασε τη σάλτσα: σε μικρό μπολ ανακάτεψε την κέτσαπ, το ξίδι, τη ζάχαρη, τη σόγια σος και το νερό. Ρίξε το μείγμα στο τηγάνι με τα λαχανικά και άφησε να πάρει βράση.
- Πρόσθεσε την κορν φλάουρ διαλυμένη σε νερό για να δέσει η σάλτσα και ανακάτεψε μέχρι να γίνει παχύρρευστη.
- Βάλε το τηγανισμένο χοιρινό μέσα στη σάλτσα, ανακάτεψε καλά ώστε να καλυφθεί ομοιόμορφα και σέρβιρε αμέσως.
Το γλυκόξινο χοιρινό σερβίρεται ιδανικά με αχνιστό λευκό ρύζι ή με τηγανητές νούντλς, ώστε να απορροφήσουν τη σάλτσα και να ολοκληρώσουν τη γεύση. Μπορείς να το προσαρμόσεις στη δική σου γεύση, κάνοντας τη σάλτσα πιο γλυκιά ή πιο ξινή ανάλογα με την προτίμησή σου. Είναι ένα πιάτο που προσφέρει ισορροπία ανάμεσα στο τραγανό και το ζουμερό, στο γλυκό και το ξινό, και φέρνει στο τραπέζι μια αίσθηση αυθεντικής κινεζικής κουζίνας. Δοκίμασέ το σε οικογενειακό δείπνο ή σε φιλική συγκέντρωση και σίγουρα θα εντυπωσιάσεις.
Καλή όρεξη!