Γαλακτοκομικά

Γραβιέρα

Γραβιέρα

Η γραβιέρα είναι είδος ελληνικού σκληρού κίτρινου τυριού. Το όνομά του είναι παραφθορά του γκρυγιέρ ή γκρουγιέρ (gruyère), του ελβετικού τυριού που προέρχεται από την ομώνυμη πόλη, Γκρυγιέρ. Είναι και τα δύο τυριά με παρόμοια διαδικασία ωρίμανσης, ωστόσο έχουν διαφορετική γεύση και σύσταση καθώς παρασκευάζεται αποκλειστικά με πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα ενώ το γκρυγιέρ παρασκευάζεται με αγελαδινό γάλα. Υπάρχουν διάφορα είδη που παρασκευάζονται στην Ελλάδα, όπου είναι το δεύτερο πιο δημοφιλές τυρί μετά την φέτα.

Προϊόντα Π.Ο.Π.

ΗΓραβιέρα Κρήτης,είναι Ελληνική γραβιέρα που παράγεται στην Κρήτη από πρόβειο γάλα και ωριμάζει μετά από τουλάχιστον πέντε μήνες. Φτιαγμένο σε τροχούς, στο δέρμα αυτού του σκληρού τυριού σχηματίζονται σταυρωτά σχήματα από το ύφασμα που χρησιμοποιείται κατά την αποστράγγιση. Έχει υπόγλυκη γεύση με μια ευχάριστη καβουρδιστή μυρωδιά.

Η ένδειξη ΠΟΠ σημαίνει Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης και αποτελεί την ονομασία που ταυτοποιεί ένα προϊόν, το οποίο κατάγεται από συγκεκριμένο τόπο, περιοχή ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις χώρα, του οποίου η ποιότητα ή τα χαρακτηριστικά οφείλονται κυρίως ή αποκλειστικά στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον που συμπεριλαμβάνει τους εγγενείς φυσικούς και ανθρώπινους παράγοντες, και του οποίου όλα τα στάδια της παραγωγής, πραγματοποιούνται εντός της οριοθετημένης γεωγραφικής περιοχής.

 Άλλα Ειδη γραβιερας

Γραβιέρα Αγράφων

Σκληρό, κίτρινο τυρί, από πλήρες, παστεριωμένο πρόβειο γάλα, στο οποίο μπορεί να προστεθεί έως 30% κατσικίσιο. Ο συνολικός χρόνος ωρίμανσης διαρκεί 3 μήνες.

Γραβιέρα Νάξου

Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς.

Γραβιέρα Τήνου

Παρασκευάζεται στο παραδοσιακό τυροκομείο του Αγροτικού Συνεταιρισμού Τήνου από αγελαδινό γάλα και αποτελεί την εξέλιξη του παλιού “βραστού τυριού” της Τήνου.

Κεφαλογραβιέρα

Η Κεφαλογραβιέρα αναγνωρίσθηκε ως τυρί ΠΟΠ από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1996 

Γραβιέρα Μετσόβου

Έχει κιτρινωπό χρώμα και μάζα με διάσπαρτες τρύπες και σκληρό περίβλημα. Η γεύση του είναι ελαφρώς αλατισμένη και βουτυράτη, και το άρωμα του ιδιαίτερα πλούσιο.

Γραβιέρα Αμφιλοχίας

Τυρί από παστεριωμένο αιγοπρόβειο γάλα. Ωριμάζει σε ειδικά διαμορφωμένα ωριμαντήρια με ιδανικές συνθήκες και ελεγχόμενο περιβάλλον για περίπου 3 μήνες.

Γραβιέρα Μυτιλήνης

Είναι ελαφριά στη γεύση και παράγεται από ελληνικό αιγοπρόβειο γάλα

Γραβιέρα Τριπόλεως

Σκληρό κίτρινο Τυρί  από πρόβειο γάλα και έως 10 % κατσικίσιο γάλα από παραγωγούς της Ορεινής Πελοποννήσου. 

Η κάθε μία έχει τη δική της γεύση ανάλογα με την πανίδα της περιοχής όπου παράγεται και με το χρόνο ωρίμανσης της.

Πηγή: Wikipedia,MedNutrition