Γαλακτοκομικά

Γάλα αμυγδάλου

Γάλα αμυγδάλου

Το γάλα αμυγδάλου είναι ένα φυτικό γάλα με κρεμώδη υφή και γεύση καρυοειδή. Δεν περιέχει χοληστερόλη ούτε λακτόζη και συχνά καταναλώνεται από τους πάσχοντες από δυσανεξία στη λακτόζη.Eπίσης το καταναλώνουν θέλουν να αποφύγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, συμπεριλαμβανομένων των vegans.

Το εμπορικό γάλα αμυγδάλου έρχεται γλυκό, χωρίς ζάχαρη, απλό, με γεύσεις βανίλιας και σοκολάτας και είναι συνήθως εμπλουτισμένο με βιταμίνες. Μπορεί επίσης να παραχθεί και οικιακά, χρησιμοποιώντας ένα μπλέντερ, αμύγδαλα και νερό.

Στις ΗΠΑ, οι πωλήσεις γάλακτος αμυγδάλου ξεπέρασαν το 2013, αυτές του γάλακτος σόγιας.  Από το Μάιο του 2014, περιελάμβαναν τα δύο τρίτα των φυτικών γαλάτων της αγοράς. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι πωλήσεις γάλακτος αμυγδάλου αυξήθηκαν το 2011, από 36 εκατ. λίτρα σε 92 εκατ. λίτρα το 2013.

Ιστορία

Στον Μεσαίωνα, το γάλα αμυγδάλου ήταν γνωστό τόσο στον Ισλαμικό κόσμο όσο και στην Χριστιανοσύνη. Ως ένα κάρυο (τον “καρπό του φυτού”), είναι κατάλληλο για κατανάλωση κατά τη διάρκεια της Σαρακοστής.

Το γάλα αμυγδάλου ήταν η βάση της μεσαιωνικής κουζίνας, επειδή το αγελαδινό γάλα δεν μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα χωρίς να αλλοιωθεί.

Ιστορικά, το γάλα αμυγδάλου, στα Αγγλικά ονομάζεται επίσης και amygdalate μετά από την Ελληνική λέξη αμυγδαλή (amygdalē) για το αμύγδαλο.  Καταναλωνόταν σε μια περιοχή που εκτεινόταν από την Ιβηρική Χερσόνησο έως την Ανατολική Ασία.  Το «Le Viandier», μια συλλογή συνταγών του 14ου αιώνα, περιέχει μια συνταγή με γάλα αμυγδάλου και συνιστά τη χρήση κατά τις ημέρες νηστείας, αντί του ζωικού γάλακτος.

Πωλήσεις

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, το γάλα αμυγδάλου παρέμεινε έως τις αρχές του 2000, μια σχετικά σημαντική τροφή υγιεινής διατροφής. Τότε άρχισε να αυξάνει η δημοτικότητά του. Μόνο για το 2011, οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 79%. Το 2013, ξεπέρασε το γάλα σόγιας ως το πιο δημοφιλές φυτικό-γάλα στις ΗΠΑ. Από το 2014 περιελάμβανε το 60 τοις εκατό των πωλήσεων του φυτικού-γάλακτος και το 4,1% των συνολικών πωλήσεων γάλακτος στις ΗΠΑ.

Δημοφιλείς μάρκες γάλακτος αμυγδάλου περιλαμβάνουν τις Blue Diamond Growers (με το «Almond Breeze») και WhiteWave Foods (με τα «So Delicious» και «Silk»).

Διατροφή

Εάν δεν εμπλουτιστεί,  έχει λιγότερη βιταμίνη D απ’ότι το εμπλουτισμένο αγελαδινό γάλα. Στην Βόρεια Αμερική το αγελαδινό γάλα πρέπει να εμπλουτιστεί με βιταμίνη D, αλλά οι βιταμίνες προστίθενται στα φυτικά γάλατα σε εθελοντική βάση. Λόγω της χαμηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνες, δεν είναι η κατάλληλη αντικατάσταση για το μητρικό γάλα, το αγελαδινό γάλα ή υδρολυμένους τύπους για παιδιά κάτω των δυο ετών.

Πηγή: Wikipedia