Ιαπωνική Κουζίνα

Ιαπωνικό μπολ με Poke

Ιαπωνικό μπολ με Poke

Το Poke είναι ένα πιάτο με προέλευση από την Χαβάη, που φτιάχνεται με ωμό ψάρι που σερβίρεται πάνω από ρύζι σε ένα μπολ μαζί με διάφορες επικαλύψεις και είναι άνετο, θρεπτικό και χορταστικό. Αυτή η ιαπωνική συνταγή χρησιμοποιεί φρέσκο τόνο sushi-grade και shichimi togarashi – ένα μείγμα επτά μπαχαρικών από την Ιαπωνία. Μπορείτε να προσθέσετε ρύζι, νούντλς, συγκεκριμένα λαχανικά και σάλτσες στο μπολ για περισσότερη ποικιλία και γεύση. Είναι επίσης μια υγιεινή και διατροφική επιλογή, καθώς περιέχει πρωτεΐνες, λιπαρά ωμέγα-3 και πολλά φρέσκα λαχανικά. Το Poke μπορεί να σερβιριστεί ως κυρίως πιάτο ή ως ελαφρύ γεύμα και είναι ιδανικό για μια χαλαρή μέρα στο σπίτι ή μια συγκέντρωση με φίλους.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

120 γρ ρύζι σούσι
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από κρασί ρυζιού
4 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα
1 κουταλάκι του γλυκού ιαπωνικό μείγμα 7 μπαχαρικών shichimi togarashi
200 γραμμάρια φρέσκου τόνου ποιότητας σούσι (ζητήστε από τον ιχθυοπώλη σας την πιο παχιά δυνατή φέτα)
1 κουταλιά της σούπας σησαμέλαιο
2 κουταλιές της σούπας σάλτσα σόγιας
χυμό από ½ λάιμ, συν 2 φέτες για το σερβίρισμα
1-2 κουταλιές της σούπας νιφάδες τσίλι
1 αβοκάντο, κομμένο στη μέση και σε φέτες
10 ντοματίνια (περίπου 100 γρ.), κομμένα στη μέση
1 φύλλο από φύκια νόρι, κομμένο σε κομμάτια
30 γρ ξηροί καρποί μακαντέμια, χοντροκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, κομμένα σε λεπτές φέτες διαγώνια

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1
Βάζουμε το ρύζι σε ένα μικρό μπολ. Καλύψτε με κρύο νερό και κάντε μασάζ με τα χέρια σας για να φύγει το άμυλο. Στραγγίζουμε και βάζουμε το ρύζι σε μια μικρή κατσαρόλα με καπάκι που να σφραγίζει. Σκεπάζουμε με λίγο κρύο νερό και σιγοβράζουμε σε μέτρια φωτιά με το καπάκι για 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε στον ατμό με το καπάκι για άλλα 15 λεπτά και μετά ανακατεύουμε με το ξύδι από κρασί ρυζιού.

ΒΗΜΑ 2
Εν τω μεταξύ, ανακατεύουμε τη μαγιονέζα με το shichimi togarashi σε ένα μικρό μπολ και αφήνουμε στην άκρη. Βάλτε τον τόνο σε ένα ξύλο κοπής, κόψτε σε κύβους περίπου 1 εκ. και στη συνέχεια πασπαλίστε άφθονα με θαλασσινό αλάτι.

ΒΗΜΑ 3
Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατέψτε το σησαμέλαιο, τη σάλτσα σόγιας, το χυμό λάιμ και τις νιφάδες τσίλι. Προσθέστε τα κομμάτια τόνου και ανακατέψτε καλά, ώστε κάθε κομμάτι να καλυφθεί με το dressing.

ΒΗΜΑ 4
Για το στήσιμο, βάλτε μια κουτάλα ρύζι σε δύο μπολ. Συμπληρώστε το καθένα με μισό αβοκάντο, τον τόνο και το dressing, τα ντοματίνια και το νόρι. Πασπαλίζουμε από πάνω τους ψιλοκομμένους ξηρούς καρπούς μακαντέμια και τα φρέσκα κρεμμυδάκια και τελειώνουμε με μια κουταλιά από την πικάντικη μαγιονέζα.

Καλή όρεξη!