Ινδικός ψητός σολομός: Με αυτή την ινδική συνταγή θα κάνετε έναν υπέροχο πιάτο, που εκτός από νόστιμο, είναι και πολύ εντυπωσιακό. Αρωματίστε τον σολομό σας για ένα εύκολο μεσοβδόμαδο γεύμα ή ακόμα και για ένα χαλαρό δείπνο. Τα ινδικά μπαχαρικά και η πάστα ταμαρίνδου φέρνουν βάθος στη γεύση. Απολαύστε το!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κουταλιά της σούπας πάστα ταμαρίνδου
Χυμό από 1 μεγάλο λάιμ
1 κουταλιά της σούπας καστανή ζάχαρη
½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι
1 κουταλάκι του γλυκού καυτερό τσίλι σε σκόνη
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένος κουρκουμάς
2 σκελίδες σκόρδο, τριμμένες σε πολτό
1 κομμάτι τζίντζερ 2 εκατοστών, ξεφλουδισμένο και τριμμένο σε πουρέ
4 φιλέτα σολομού, 170-200 γραμμάρια το καθένα
2 κουταλιές της σούπας φυστικέλαιο
2 αποξηραμένα τσίλι Κασμίρ
ρύζι, φέτες λάιμ και τσάτνεϊ, για το σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200C. Ανακατεύουμε την πάστα ταμαρίνδου με το λάιμ, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη σκόνη τσίλι, τον κουρκουμά, το σκόρδο και το τζίντζερ. Προσθέστε νερό – δεν θα χρειαστείτε πολύ – για να φτιάξετε αρκετή μαρινάδα για να καλύψετε τα τέσσερα κομμάτια ψαριού. Τοποθετούμε τον σολομό στη μαρινάδα, φροντίζοντας να έχει καλυφθεί καλά, σκεπάζουμε και βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα (και 30 λεπτά είναι μια χαρά αν βιάζεστε).
Βήμα 2
Ζεσταίνουμε το λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέτουμε τα τσίλι. Τηγανίζουμε σε μέτρια φωτιά για 30-40 δευτερόλεπτα και μετά προσθέτουμε τα φιλέτα σολομού. Ροδίζετε τα φιλέτα από κάθε πλευρά (με την πέτσα) και μετά τα μεταφέρετε σε ένα ταψί. Ρίξτε λίγο από το λάδι τσίλι από το τηγάνι πάνω τους. Ψήνετε στο φούρνο για 12 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί το ψάρι μέχρι το κέντρο (ελέγχετε με τη μύτη ενός μαχαιριού). Σερβίρουμε με ρύζι, φέτες λάιμ και ένα ινδικό τσάτνεϊ.
Καλή όρεξη!