Sag aloo επί λέξει σημαίνει στα αγγλικά “dark leafy greens” (saag) και “patatoes” (aloo) και στην ουσία πρόκειται για ένα κλασικό ινδικό συνοδευτικό. Αυτή η συνταγή της ινδικής κουζίνας θα σας οδηγήσει να μαγειρέψετε εύκολα ένα φιλέτο ινδικού σολομού sag aloo, για ένα υπέροχο μεσοβδόμαδο γεύμα γεμάτο με ωμέγα-3 και ιδανικό για να σερβίρετε μεγάλες παρέες. Μπορείτε, αντί για σπανάκι που χρησιμοποιείται εδώ, να συνδυάσετε ότι σκούρα λαχανικά προτιμάτε.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 κιλό αλευρώδεις πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε κομμάτια 2 εκατοστών
ελαιόλαδο, για το ψήσιμο
1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά
2 κουταλιές της σούπας αλεσμένο κύμινο
1 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι
200 γραμμάρια σπανάκι
1 συσκευασία ( x 500 γραμμάρια) φιλέτο σολομού
2 κουταλιές της σούπας πάστα πικάντικων μπαχαρικών tandoori ή tikka
100ml κρέμα γάλακτος
φέτες λεμονιού, για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200C. Μαγειρεύουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο τηγάνι με βραστό αλατισμένο νερό για 6 λεπτά. Στραγγίζουμε σε τρυπητό και αφήνουμε να στεγνώσουν στον ατμό για λίγα λεπτά. Ρίξτε τις πατάτες σε ένα ταψί με 1 κουταλιά της σούπας λάδι, τον κουρκουμά, το αλεσμένο κύμινο και τις νιφάδες τσίλι και άφθονο καρύκευμα. Ψήνουμε στον φούρνο για 20 λεπτά, ανακατεύοντας μέχρι τη μέση του χρόνου ψησίματος. Βράζουμε νερό στον βραστήρα.
Βήμα 2
Βάλτε το σπανάκι σε ένα σουρωτήρι και το περιχύστε το με βραστό νερό μέχρι να μαραθεί. Χρησιμοποιήστε το πίσω μέρος μιας ξύλινης κουτάλας για να στύψετε το μεγαλύτερο μέρος του νερού. Τρίψτε τον σολομό γενναιόδωρα με την πάστα μπαχαρικών και περιχύστε τον με λάδι. Ανακατεύουμε το σπανάκι μέσα στις πατάτες και ρίχνουμε από πάνω τον σολομό, με τη φλούδα προς τα κάτω. Δυναμώνουμε τη φωτιά στους 220C. Ξαναβάζουμε στο φούρνο για 20-25 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί ο σολομός. Βγάλτε τον σολομό για να ανακατέψετε την κρέμα στις πατάτες, στη συνέχεια αναποδογυρίστε τον σολομό και σερβίρετε με φέτες λεμονιού για στύψιμο.
Καλή όρεξη!