Ιταλική χορτόπιτα: Μια απλή συνταγή της ιταλικής κουζίνας για μια τέλεια και λαχταριστή χορτόπιτα. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μια έντονη ιταλική πινελιά σε ένα αγγλικό κλασικό πιάτο, με λιαστή ντομάτα, σπανάκι και μελιτζάνα. Μπορείτε να ετοιμάσετε ένα πολύ οικονομικό δείπνο με αυτή την νόστιμη και χορταστική χορτόπιτα.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
2 μελιτζάνες κομμένες σε κύβους
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
16 λιαστές ντομάτες, χοντροκομμένες, συν 1 κουταλιά της σούπας από το λάδι τους
2 κουταλιές της σούπας αποξηραμένη ρίγανη
400 γραμμάρια σπανάκι, πλυμένο
50 γραμμάρια αλεύρι
400 ml γάλα
125 γραμμάρια τυρί τσένταρ, τριμμένο, και επιπλέον για πασπάλισμα
800 γραμμάρια έτοιμο πουρέ πατάτας (φρέσκος όχι κατεψυγμένος)
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Ζεσταίνουμε το φούρνο στους 220C. Ζεσταίνουμε 1 κουταλιά της σούπας λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή σε μια κατσαρόλα. Μαγειρέψτε τη μελιτζάνα, σε δύο δόσεις, σε δυνατή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να ροδίσει, προσθέτοντας επιπλέον λάδι όσο χρειάζεται. Ρίξτε στο τηγάνι όλη τη μελιτζάνα, το σκόρδο, τις ντομάτες και 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη και μαγειρέψτε για 1 λεπτό. Ρίξτε το σπανάκι, βάλτε το καπάκι στο τηγάνι και αφήστε το για λίγα λεπτά να μαραθεί.
Βήμα 2
Προσθέστε το αλεύρι και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθεί. Ρίχνουμε το γάλα, ανακατεύουμε απαλά και αφήνουμε να πάρει μια βράση. Αφήνουμε να βράσει για λίγα λεπτά, μετά ρίχνουμε το τυρί τσένταρ και αλατοπιπερώνουμε. Μαγειρέψτε μέχρι να λιώσει το τυρί και να δέσει η σάλτσα.
Βήμα 3
Ανακατεύουμε τον πουρέ με την υπόλοιπη ρίγανη και απλώνουμε πάνω από τη γέμιση. Πασπαλίζουμε από πάνω με λίγο ακόμα τριμμένο τυρί και ψήνουμε για 10-15 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Το επάνω μέρος μπορεί επίσης να ψηθεί στη σχάρα αντί να ψηθεί, αλλά προσέξτε το καθώς μπορεί να χρειαστεί να μειώσετε το χρόνο μαγειρέματος. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!