Ιταλική Κουζίνα

Ιταλική τσιπούρα Orata all’acqua pazza

Ιταλική τσιπούρα Orata all’acqua pazza

Χρησιμοποιήστε ώριμες ντομάτες σε αυτήν την ιταλική συνταγή ψαριού για να προσθέσετε επιπλέον γλυκύτητα στον πικάντικο ζωμό. Η συνταγή ονομάζεται “Orata all’acqua pazza” και πρόκειται για ένα παραδοσιακό πιάτο με λευκό ψάρι-κατά προτίμηση τσιπούρα ή λαβράκι-, το οποίο συνοδεύεται από ζωμό με ντομάτα, σκόρδο και πιπεριά. Ο ζωμός έχει έντονη γεύση και μπορεί να συνοδευτεί με ρύζι, πατάτες ή ψωμί για να απορροφήσει την υπέροχη γεύση.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

4 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
2 ολόκληρες τσιπούρες ή λαβράκια (περίπου 450 γραμμάρια το καθένα), καθαρισμένα
2 σκελίδες σκόρδο, κομμένες σε λεπτές φέτες
½ μικρό κόκκινο τσίλι, ψιλοκομμένο
400 γραμμάρια μικρές ντομάτες (ένα μείγμα από ντοματίνια διαφορετικού χρώματος θα ήταν το καλύτερο)
4 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί
1 μικρή χούφτα κάπαρη
μαϊντανός ψιλοκομμένος

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι. Ρίξτε προσεκτικά το ψάρι στο τσιγαρισμένο λάδι και μαγειρέψτε για 4-5 λεπτά μέχρι να αρχίσει να ροδίζει. Αναποδογυρίστε και σκορπίστε το σκόρδο γύρω από το ψάρι. Σιγοβράζουμε για 1 λεπτό ακόμα, μετά προσθέτουμε το τσίλι και σκορπίζουμε από πάνω από ντομάτες. Περιχύνουμε με το κρασί και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό, μετά περιχύνουμε με 100 ml νερό και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα.

ΒΗΜΑ 2

Βάλτε το καπάκι, δυναμώστε τη φωτιά και σιγοβράστε για 15 λεπτά μέχρι να ψηθεί το ψάρι – μπορείτε να το καταλάβετε αν τα μάτια γίνονται άσπρα και η σάρκα γίνεται πιο απαλή.

ΒΗΜΑ 3

Βγάλτε τα ψάρια από το τηγάνι σε πιάτα σερβιρίσματος και ξαναβάλτε το τηγάνι στη φωτιά. Προσθέτουμε την κάπαρη και τον μαϊντανό και τα βράζουμε δυνατά για 1 λεπτό. Τώρα μπορείτε να σερβίρετε το ψάρι και τη σάλτσα χωριστά ή να βάλετε ξανά τα ψάρια στο τηγάνι, να ρίξτε λίγες κουταλιές από τη σάλτσα και να φέρετε το τηγάνι στο τραπέζι. Περιχύνετε με λίγο ακόμα λάδι λίγο πριν το σερβίρετε.

Καλή όρεξη!