Ιταλική Κουζίνα

Ιταλικό ρaγού porchetta

Ιταλικό ρaγού porchetta

Η porchetta είναι ένα πιάτο της ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης με χοιρινό, από το οποίο αφαιρούνται τα κόκκαλα και αργοψήνεται στον φούρνο. Με αυτή την συνταγή θα μαγειρέψετε ένα υπέροχο παραδοσιακό ιταλικό ρaγού porchetta, που συνδυάζει το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις ντομάτες με την πλούσια γεύση του χοιρινού και που μαγειρεύεται μέχρι να γίνει μαλακό και να λιώνει στο στόμα σας. Σερβίρεται τέλεια με ζυμαρικά, ρύζι ή κριθαράκια και δίνει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα σε οποιαδήποτε συγκέντρωση ή τραπέζι. Είναι ένα πιάτο που σίγουρα θα εντυπωσιάσει τους καλεσμένους σας και θα τους αφήσει με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
800 γρ χοιρινή σπάλα, κομμένη σε κύβους
3 χοιρινά λουκάνικα
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 καρότο, ψιλοκομμένο
1 κοτσάνι σέλινο, ψιλοκομμένο
2 μεγάλες σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλιές της σούπας μαραθόσποροι, θρυμματισμένοι
1 πρέζα νιφάδες τσίλι (προαιρετικά)
200 ml λευκό κρασί
2 φύλλα δάφνης
2 κλωναράκια δεντρολίβανου, τα φύλλα μαζεμένα και ψιλοκομμένα
½ μάτσο θυμάρι
100 ml ζωμός κοτόπουλου
3 κουταλιές της σούπας πελτέ ντομάτας
2 κουτάκια (x 400 g) ψιλοκομμένες ντομάτες
2 κουταλιές της σούπας κρέμα γάλακτος
ξύσμα από 1 λεμόνι
½ ματσάκι μαϊντανός, ψιλοκομμένος
500 γρ ζυμαρικά ριγκατόνι
τριμμένη παρμεζάνα, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Ζεσταίνουμε το μισό λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε το χοιρινό που είναι κομμένο σε κύβους για 5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρουμε σε ένα μπολ με τρυπητή κουτάλα και αφήνουμε στην άκρη. Βγάζουμε τη φλούδα από το λουκάνικο, το βάζουμε στο τηγάνι και το τηγανίζουμε για 2-3 λεπτά μέχρι να ροδίσει. Ρίξτε το στο μπολ με το χοιρινό κρέας.

ΒΗΜΑ 2

Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι, το καρότο και το σέλινο για 5 λεπτά στο υπόλοιπο λάδι. Προσθέστε το σκόρδο, τους σπόρους μάραθου και τις νιφάδες τσίλι και τηγανίστε για 1 λεπτό ακόμα. Ξαναβάλτε το κρέας στο τηγάνι μαζί με το κρασί. Αφήνουμε να σιγοβράσει και μαγειρεύουμε μέχρι να μειωθούν τα υγρά περίπου στο μισό. Προσθέστε τη δάφνη, το δεντρολίβανο, το θυμάρι, το ζωμό, τον πελτέ ντομάτας και τις ψιλοκομμένες ντομάτες και σιγοβράστε. Αλατοποιπερώνουμε. Σκεπάζουμε και μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για 2 ώρες 30 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το χοιρινό.

ΒΗΜΑ 3

Αφαιρέστε το καπάκι, πετάξτε τη δάφνη και δυναμώστε ελαφρώς τη φωτιά. Σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά, ή μέχρι να μειωθεί ελαφρώς, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε την κρέμα γάλακτος, το ξύσμα λεμονιού και τον μαϊντανό. Αλατοπιπερώνουμε κατά βούληση.

ΒΗΜΑ 4

Μαγειρέψτε τα ζυμαρικά ακολουθώντας τις οδηγίες της συσκευασίας. Περιχύνουμε με το ραγού και σερβίρουμε πασπαλισμένο με παρμεζάνα.

Καλή όρεξη!