Γαλλική Κουζίνα

Καπνιστός σολομός με κρέμα χρένου και παντζάρι

Καπνιστός σολομός με κρέμα χρένου και παντζάρι

Μια γνήσια γαλλική συνταγή για ένα πιάτο με καπνιστό σολομό με κρέμα χρένου και παντζάρι. Το χρένο, που χρησιμοποιείται εδώ, είναι μια ρίζα φυτού ίδιας οικογένειας με το λάχανο, το κουνουπίδι και το ραπανάκι, ενώ το κιχώριο είναι ένα φυτό της οικογενείας του ηλίανθου, που συμπεριλαμβάνει κυρίως δυο είδη κοινώς γνωστά ως ραδίκια ή αντίδια, αλλά και αρκετά άγρια είδη. Με αυτή την συνταγή θα ετοιμάσετε μια γρήγορη σαλάτα, που μπορεί να μαγειρευτεί ως εντυπωσιακό ορεκτικό – η γεύση του σολομού τονίζεται υπέροχα από αντίθετες γεύσεις.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

200 ml κρεμ φρες
3 κουταλιές της σούπας ζεστή σάλτσα χρένου
1 κουταλιά της σούπας βότκα (προαιρετικά)
2 κουταλιές της σούπας ξύδι από λευκό κρασί
2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
1 κουταλάκι του γλυκού μέλι
1 συσκευασία 250 γραμμαρίων μαγειρεμένα παντζάρια (όχι σε ξύδι), κομμένα σε κύβους
8 μεγάλες φέτες καπνιστό σολομό
24 φύλλα κόκκινου κιχωρίου
60 γραμμάρια ρόκα
λίγα κομμένα κλωνάρια άνηθου
κομμένα μακρόστενα ψωμάκια του τοστ, για σερβίρισμα (προαιρετικά)

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1
Ανακατέψτε μαλακά την κρεμ φρες με το χρένο και -προαιρετικά-τη βότκα με λίγο καρύκευμα. Αφήστε στην άκρη.

ΒΗΜΑ 2
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το ξύδι, το ελαιόλαδο και το μέλι. Ρίξτε το μισό ντρέσινγκ μέσα στα παντζάρια και αφήστε το να κρυώσει μέχρι να είναι έτοιμο για σερβίρισμα.

ΒΗΜΑ 3
Πριν σερβίρετε, μοιράστε τις φέτες του σολομού σε 8 πιάτα, στη συνέχεια προσθέστε μια κουταλιά από την κρεμ φρες και ανασηκώστε τις πλευρές του σολομού για να φτιάξετε ένα «λουλούδι». Τακτοποιούμε τη σαλάτα και τα παντζάρια γύρω από τον σολομό, πασπαλίζουμε με τον άνηθο. Τρίψτε λίγο μαύρο πιπέρι, περιχύστε το υπόλοιπο ντρέσινγκ και σερβίρετε με κομμένες φέτες από ψωμάκια του τοστ, αν θέλετε.

Καλή όρεξη!