Καρυκεύματα

Κάρυ σκόνη

Κάρυ σκόνη

Το Κάρυ σκόνη (Curry powder) είναι ένα μείγμα μπαχαρικών με πολύ διαφορετική σύνθεση, βασιζόμενο στην κουζίνα της Νότιας Ασίας. Η σκόνη κάρυ και η σύγχρονη Αγγλική χρήση της λέξης “κάρυ”, είναι δυτική εφεύρεση.  Δεν αντανακλά τυχόν ειδικό τρόφιμο της Νότιας Ασίας, αν και ένα παρόμοιο μείγμα μπαχαρικών που χρησιμοποιείται στη βόρεια Νότια Ασία, ονομάζεται γκαράμ μασάλα.

Η λέξη “κάρυ” προέρχεται από την λέξη kari των Ταμίλ που σημαίνει “σάλτσα, νοστιμιάς για το ρύζι“.  Ωστόσο, η χρήση των ομοίων-με-κάρυ μειγμάτων, ήταν διαδεδομένα στη Νότια Ασία, πολύ πριν από την άφιξη των Ευρωπαίων στην Ινδία. Στην πραγματικότητα, σχεδόν 4.000 χρόνια πριν μείγματα μπαχαρικών με βασικά συστατικά την πιπερόριζα, το σκόρδο, την κιτρινόριζα, χρησιμοποιούνταν στο πολιτισμό της κοιλάδας του Ινδού. Το πιπέρι τσίλι, ένα ευρέως διαδεδομένο συστατικό του κάρυ σήμερα, έφτασε κατά τον 16ο αιώνα, στη Νότια Ασία από την Αμερική, δια μέσου της Κολομβιανής Ανταλλαγής.

Συστατικά

Οι περισσότερες συνταγές σκόνης κάρυ περιλαμβάνουν κόλιανδρο, κιτρινόριζα, κύμινο, τριγωνέλλα και πιπεριές τσίλι στα μείγματά των. Ανάλογα με τη συνταγή, πρόσθετα συστατικά όπως πιπερόριζα, σκόρδο, ασαφετίδα, σπόρο από μάραθο. Επίσης άγριο κύμινο, κανέλα, γαρίφαλο, σπόρο μουστάρδας, πράσινο κάρδαμο, μαύρο κάρδαμο, μοσχοκάρυδο, μακροπίπερο και μαύρο πιπέρι μπορεί επίσης να περιλαμβάνονται.

Η σκόνη κάρυ ποιότητας θα περιέχει φύλλα κάρυ. Ωστόσο, οι πορτογαλικές εισαγωγές της πιπεριάς τσίλι από τη Βραζιλία και την ανάμειξη των με άλλα Ασιατικά μπαχαρικά, επέτρεψε την ανάπτυξη του “κάρι”.  Οι περισσότερες σκόνες κάρυ δεν αναγράφουν στις ετικέτες τους όλα τα μπαχαρικά ξεχωριστά.

Η Badia αναγράφει στον κατάλογο των συστατικών μιας Τζαμαϊκανού στυλ Polvo de Curry σκόνης: Μπαχαρικά συμπεριλαμβανομένων κιτρινόριζας, αλάτι, αφυδατωμένο κρεμμύδι. Η Sada.  είναι πιο διαλλακτική με τα συστατικά της. Αυτή η εταιρεία, παρουσιάζει στον κατάλογο των συστατικών, μια σκόνη καυτού κάρυ. Αυτή περιέχει: τσίλιμαύρο πιπέριφύλλα κάρυ, τριγωνίσκο, πιπερόριζα, πιπέρι καγιέν και άλλα μπαχαρικά. Τα συστατικά που αναφέρονται ως “άλλα μπαχαρικά” είναι πολύ πιθανό να είναι αυτά που δίνουν και την ιδιαίτερη γεύση, στην σκόνη κάρυ.

Φαρμακευτικές ιδιότητες της κιτρινόριζας

Οι θεραπευτικές ιδιότητες της κιτρινόριζας, κύριου συστατικού στο κάρυ, ήσαν γνωστές στο Ινδουστάν από τους αρχαίους χρόνους. Πίστευαν ότι η κιτρινόριζα «καθαρίζει το σώμα».

Το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, Λος Άντζελες (UCLA), προσδιόρισε την πιο ενεργή συστατική ουσία της κιτρινόριζας (κοινού κουρκουμά), την οποία ονόμασε κουρκουμινοειδή-3 (bisdemethoxycurcumin) και έδειξε ότι διεγείρει το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθά να σπάσει τον αποκλεισμό των βλαβερών πρωτεϊνών του εγκεφάλου, που είναι η αιτία της νόσου Αλτσχάιμερ (γεροντικής άνοιας).

Μια έμμεση επιβεβαίωση της θεωρίας, είναι η χαμηλή συχνότητα εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ στην Ινδία: ήταν πάντα πολύ χαμηλότερη από ό,τι στις δυτικές χώρες – επηρεάζοντας μόνο το 5% του πληθυσμού ηλικίας άνω των 60 ετών.

Πηγή: Wikipedia