Αυτή η σπιτική σάλτσα εντσιλάδας είναι η βάση για πολλά μεξικάνικα πιάτα, όπως οι εντσιλάδες, τα τάκος και τα μπουρίτος. Με πλούσια γεύση και ελαφριά πικάντικη νότα, θα αναβαθμίσει κάθε σας συνταγή! Είναι εύκολη στην παρασκευή και μπορεί να αποθηκευτεί για μελλοντική χρήση.
Υλικά συνταγής
- 1/4 φλιτζανιού φυτικό λάδι
- 1/4 φλιτζανιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 700 γρ. ντοματοχυμός (ή 2 κονσέρβες ντομάτας, πολτοποιημένες)
- 1 1/2 φλιτζάνι ζωμό κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι (ή ζωμό λαχανικών)
- 1 κουτ. σούπας ξερή ρίγανη
- 2 κουτ. γλυκού κύμινο
- 2 κουτ. γλυκού πάπρικα
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη σκόρδου
- 1 κουτ. γλυκού σκόνη κρεμμυδιού
- 1 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη
- Αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Προαιρετικά: μια πρέζα καγιέν ή τσίλι σε σκόνη για επιπλέον πικάντικη γεύση
Εκτέλεση συνταγής
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το φυτικό λάδι σε μέτρια φωτιά.
- Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε συνεχώς με ένα σύρμα για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να σχηματιστεί ένα ομοιογενές μείγμα (ρου).
- Προσθέτουμε την πασάτα ντομάτας, τον ζωμό, τη ρίγανη, το κύμινο, την πάπρικα, τη σκόνη σκόρδου, τη σκόνη κρεμμυδιού και την καστανή ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αυξάνουμε τη θερμοκρασία και μόλις αρχίσει να βράζει, μειώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει για περίπου 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Δοκιμάζουμε και προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και, αν επιθυμούμε, καγιέν ή τσίλι για επιπλέον πικάντικη γεύση.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να κρυώσει πριν τη χρησιμοποιήσουμε ή την αποθηκεύσουμε.
Αυτή η σάλτσα εντσιλάδας είναι ιδανική για να συνοδεύσει εντσιλάδες, τάκος, μπουρίτος ή ακόμα και ως βάση για πίτσα με μεξικάνικη γεύση. Μπορείτε να την αποθηκεύσετε σε αεροστεγές δοχείο στο ψυγείο για έως και 1 εβδομάδα ή να την καταψύξετε για μελλοντική χρήση.
Καλή όρεξη!