Αγγλική Κουζίνα

Κοτόπουλο με σαλάτα κήπου και ντρέσινγκ από elderflower

Κοτόπουλο με σαλάτα κήπου και ντρέσινγκ από elderflower

Το elderflower είναι ένα ποτό που παρασκευάζεται σε μεγάλο βαθμό από ραφιναρισμένο διάλυμα ζάχαρης και νερού και του βότανου σαμπούκος (Sambucus nigra L.). Δοκιμάστε αυτή την ιδιαίτερη βρετανική συνταγή για να ετοιμάσετε εύκολα μια απλή πράσινη σαλάτα με πλούσια γεύση από τραγανά ραπανάκια, μπιζέλια, σπαράγγια και μικρά φύλλα μαρουλιού.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

ένα μάτσο σπαράγγια (περίπου 8 κοτσάνια), χωρίς τα ξυλώδη άκρα (ή αν θέλετε αποθηκεύστε τα για να φτιάξετε σούπα), κομμένα στα μισά κατά μήκος
1 πακέτο (200g) μπιζέλια ζάχαρης
140g φρέσκο ή κατεψυγμένο αρακά
1 μικρό κοτόπουλο, χωρίς το δέρμα και τα κόκαλα, το κρέας τεμαχισμένο
250g ραπανάκια (χρησιμοποιήστε αν μπορείτε ραπανάκια με διαφορετικά χρώματα και σχήματα), κομμένα σε φέτες
1 κόκκινο κρεμμύδι, χωρίς το στέλεχος και κομμένο σε λεπτές φέτες
1 μεγάλο μαρούλι, με τα φύλλα σκισμένα
μια χούφτα βλαστοί αρακά (προαιρετικά)
Για τη σάλτσα από elderflower:
2 κ.σ. σιρόπι elderflower
2 κ.σ. ξύδι λευκού κρασιού
ξύσμα και χυμός από 1 μεγάλο λεμόνι
3 κ.σ. παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Βράστε νερό σε μία μέτριου μεγέθους κατσαρόλα και γεμίστε ένα μεγάλο μπολ με παγωμένο νερό. Ρίξτε τα αρακά στο κατσαρόλι. Μετά από 1 λεπτό, προσθέστε τα μπιζέλια ζάχαρης. Μετά από άλλα 30 δευτερόλεπτα, ρίξτε τους βλαστούς αρακά. Μαγειρέψτε για άλλα 30 δευτερόλεπτα, μετά στραγγίστε τα λαχανικά και ρίξτε τα στο παγωμένο νερό – αυτό θα τα κρατήσει δροσερά, βοηθώντας να διατηρήσουν τη διακριτική τους υφή και το φωτεινό τους χρώμα. Μετά από 1-2 λεπτά, στραγγίστε και αφήστε στη διάθεση σας στο σουρωτήρι για να προετοιμάσετε τα υπόλοιπα συστατικά.

ΒΗΜΑ 2

Στεγνώστε το μπολ, ρίξτε τα υλικά για τη σάλτσα και ανακατέψτε καλά. Προσθέστε το κοτόπουλο, τα ραπανάκια, το κρεμμύδι, τα λαχανικά που έχουν κρυώσει και στραγγίσει, και τα κομμένα φύλλα μαρουλιού, και ανακατέψτε όλα μαζί μέχρι να καλυφθούν καλά από τη σάλτσα – το πιο εύκολο είναι να χρησιμοποιήσετε τα χέρια σας. Στοιβάζετε τη σαλάτα σε μια μεγάλη πιατέλα και σκορπίζετε πάνω από τους βλαστούς μπιζελιού, εάν τα χρησιμοποιείτε. Σερβίρετε αμέσως.

Καλή όρεξη!