Ινδική Κουζίνα

Κοτόπουλο Τίκκα Μασάλα

Κοτόπουλο Τίκκα Μασάλα

Το κοτόπουλο τίκα μασάλα είναι ίσως το πιο διάσημο πιάτο της ινδικής κουζίνας παγκοσμίως. Πρόκειται για ζουμερά κομμάτια κοτόπουλου, μαριναρισμένα σε γιαούρτι και αρωματικά μπαχαρικά, που ψήνονται ή σοτάρονται και στη συνέχεια σιγομαγειρεύονται μέσα σε μια πλούσια, κρεμώδη σάλτσα ντομάτας με γάλα καρύδας ή κρέμα. Η γεύση του είναι μοναδική γιατί συνδυάζει το ελαφρύ κάψιμο από το τσίλι με τη γλύκα της ντομάτας και την απαλότητα του γιαουρτιού.

Αυτό το πιάτο μπορεί να σταθεί στο καθημερινό τραπέζι, αλλά είναι επίσης εντυπωσιακό για καλέσματα. Στην Ινδία το απολαμβάνουν συχνά με αρωματικό μπασμάτι ρύζι ή με αφράτο ψωμί νάν, ενώ συνοδεύεται ιδανικά με δροσερό γιαούρτι ραΐτα για να ισορροπήσει η πικάντικη γεύση. Αν θέλεις να γνωρίσεις τη μαγεία της ινδικής κουζίνας μέσα από ένα πιάτο, τότε το κοτόπουλο τίκα μασάλα είναι η ιδανική αρχή.


Επισκέψου το Enternow και μάθε πώς μπορώ να δω το λογαριασμό της ΔΕΗ ηλεκτρονικά και πως μπορείς να κατεβάζεις το ψηφιακό σου λογαριασμό!

Υλικά Συνταγής

Εκτέλεση Συνταγής

  1. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το γιαούρτι με τον χυμό λεμονιού, τη μισή ποσότητα από τα μπαχαρικά (γκαράμ μασάλα, κύμινο, κόλιανδρο, κουρκουμά, τσίλι) και αλάτι. Πρόσθεσε το κοτόπουλο, σκέπασέ το και άφησέ το στο ψυγείο να μαριναριστεί τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά όλη τη νύχτα).
  2. Ζέστανε το βούτυρο ή το γκι σε μεγάλο τηγάνι και σοτάρισε το κρεμμύδι μέχρι να καραμελώσει ελαφρά. Πρόσθεσε το σκόρδο και το τζίντζερ και ανακάτεψε για 1 λεπτό.
  3. Ρίξε την υπόλοιπη ποσότητα μπαχαρικών, σοτάρισε για λίγα δευτερόλεπτα ώστε να βγάλουν το άρωμά τους, και στη συνέχεια πρόσθεσε τις ντομάτες. Άφησε τη σάλτσα να σιγοβράσει για 10 λεπτά.
  4. Πρόσθεσε το μαριναρισμένο κοτόπουλο μαζί με το γιαούρτι στο τηγάνι και μαγείρεψε σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ψηθεί καλά το κρέας.
  5. Ρίξε το γάλα καρύδας ή την κρέμα, χαμήλωσε τη φωτιά και άφησε το φαγητό να σιγοβράσει άλλα 5 λεπτά ώστε να δέσει η σάλτσα.
  6. Σέρβιρε το κοτόπουλο ζεστό, πασπαλισμένο με φρέσκο κόλιανδρο.

Το κοτόπουλο τίκα μασάλα είναι ιδανικό να το απολαύσεις με αρωματικό μπασμάτι ρύζι, που απορροφά τέλεια τη σάλτσα του, ή με αφράτες πίτες νάν για να μαζεύεις κάθε σταγόνα από το πιάτο. Αν θέλεις να προσθέσεις περισσότερη αυθεντικότητα, μπορείς να το σερβίρεις μαζί με ραΐτα, ένα ινδικό γιαούρτι με αγγούρι και μυρωδικά που δροσίζει τον ουρανίσκο. Είναι ένα πιάτο που φέρνει ισορροπία ανάμεσα στο πικάντικο και το κρεμώδες, προσφέροντας μια εμπειρία γεμάτη αρώματα και γεύσεις που ξεφεύγουν από τα συνηθισμένα. Αξίζει να το δοκιμάσεις είτε σε ένα καθημερινό γεύμα είτε όταν θέλεις να εντυπωσιάσεις καλεσμένους με κάτι εξωτικό αλλά εύκολο στην παρασκευή του.

Καλή όρεξη!