Κουραμπιέδες: Ενα φανταστικό γλυκό της ελληνικής κουζίνας, που παραδοσιακά σερβίρεται και καταναλώνεται σαν εορταστικό κέρασμα τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά. Με την συνταγή αυτή, το τελικό αποτέλεσμα δίνει μια υπέροχη γεύση με εξαιρετική υφή. Μπορείτε να κάνετε τις δικές σας παραλλαγές, να τους κάνετε μικρότερους ή να βάλετε ένα ολόκληρο αυγό, όχι μόνο τον κρόκο. Απολαύστε τους!
Υλικά που θα χρειαστείτε:
1 φλιτζάνι ξεφλουδισμένα αμύγδαλα
2 φλιτζάνια βούτυρο, μαλακωμένο
2-1/2 φλιτζάνια άχνη
1 μεγάλο κρόκο αυγού σε θερμοκρασία δωματίου
3 κουταλιές της σούπας ουίσκι ή χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
5 φλιτζάνια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
Επιπλέον άχνη
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Τοποθετήστε τα αμύγδαλα σε ένα τετράγωνο ταψί. Ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσουν ελαφρά, για 5-10 λεπτά, ανακατεύοντας πολλές φορές. Όταν κρυώσουν, χτυπήστε τα σε ένα μπλέντερ μέχρι να ψιλοκόψετε. Αφήνουμε στην άκρη.
Βήμα 2
Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίξτε το βούτυρο και 3/4 του φλιτζανιού άχνη και χτυπήστε τα καλά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέστε τον κρόκο του αυγού, τη βανίλια και το ουίσκι (ή τον χυμό πορτοκαλιού). Ανακατέψτε καλά. Ρίξτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και τα κρατημένα αμύγδαλα. Χτυπάμε μέχρι να γίνει σταδιακά ένα κρεμώδες μείγμα.
Βήμα 3
Πλάθετε την ζύμη με κουτάλια της σούπας ζύμη σε μπαλίτσες 5- 6 εκατοστών. Τοποθετήστε τις με απόσταση 2,5 εκατοστών μεταξύ τους σε λαμαρίνες ψησίματος χωρίς λαδόκολλα. Πλάστε τις σε σχήμα μισοφέγγαρου. Ψήνουμε στους 180° μέχρι να ροδίσει ελαφρά το κάτω μέρος τους, για 14-18 λεπτά.
Βήμα 4
Κυλήστε προσεκτικά τους ζεστούς κουραμπιέδες στην υπόλοιπη άχνη. Αφήστε να κρυώσουν σε συρμάτινες σχάρες. Πασπαλίζουμε με επιπλέον ζάχαρη ζαχαροπλαστικής. Σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!