Αγγλική Κουζίνα

Κροκέτες μπακαλιάρου με κουρκούτι μπύρας

Κροκέτες μπακαλιάρου με κουρκούτι μπύρας

Η πιο κλασική αγγλική συνταγή για κροκέτες μπακαλιάρου. Ενας εύκολος και παραδοσιακός τρόπος να φτιάξετε κουρκούτι μπύρας, να βουτήξετε μέσα κομμάτια μπακαλιάρου για να έχουν μια ζουμερή κρούστα μπύρας και να τα τηγανίσετε μέχρι να ροδίσουν. Μερικά τηγανητά πατατάκια θα ήταν η ιδανική συνοδεία, αλλά μπορείτε να προσθέσετε και λίγο μουστάρδα για ένα επιπλέον στοιχείο γεύσης.

Υλικά που θα χρειαστείτε:

400g φιλέτα μπακαλιάρου, κομμένα σε μπουκίτσες
ηλιέλαιο ή φυτικό λάδι
φέτες λάιμ, για το σερβίρισμα
Για το κουρκούτι
200g απλό αλεύρι
½ κουταλάκι ψιλή ζάχαρη
Μια μπύρα 330ml (οποιοδήποτε τύπο)
Για τη σάλτσα (ντιπ)
6 κουταλιές μαγιονέζα καλής ποιότητας
χυμός από 1 λάιμ
1 χούφτα φύλλα κόλιανδρου, ψιλοκομμένα

Εκτέλεση της συνταγής:

ΒΗΜΑ 1

Πρώτα κάντε τη σάλτσα αναμειγνύοντας όλα τα συστατικά μαζί, στη συνέχεια αφήστε τα στην άκρη. Σε ένα μεγάλο μπολ, φτιάξτε το κουρκούτι, ανακατεύοντας το αλεύρι, τη ζάχαρη και λίγο αλάτι και πιπέρι και στη συνέχεια σταδιακά ρίξτε στην μπύρα και συνεχίστε το χτύπημα μέχρι να γίνει ένα λείο κουρκούτι.

ΒΗΜΑ 2

Ζεσταίνετε το λάδι σε μια βαθιά φριτέζα ή ζεσταίνετε περίπου 5 εκατοστά λαδιού σε ένα γουόκ (δοκιμάστε να ρίξετε μια σταγόνα από το κουρκούτι-αν τριτσιρίσει και ροδίσει, τότε το λάδι είναι έτοιμο). Βουτήξτε μερικά κομμάτια ψαριού στο κουρκούτι, στη συνέχεια τα τηγανίζετε για 3-4 λεπτά μέχρι να ροδίσουν. Αφαιρέστε τα χρησιμοποιώντας μια τρυπητή κουτάλα και αφήστε τα να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας. Επαναλάβετε μέχρι να τηγανίσετε όλα τα κομμάτια του ψαριού. Σερβίρετε τα ψάρια με τη σάλτσα ντιπ και φέτες λάιμ.

Καλή όρεξη!

FAQs – Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τις κροκέτες μπακαλιάρου με κουρκούτι μπύρας

Ποια είναι η καλύτερη επιλογή για κουρκούτι όταν φτιάχνουμε τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου;

Το μυστικό για τραγανές κροκέτες μπακαλιάρου είναι να χρησιμοποιήσετε αλεύρι που φουσκώνει μόνο, λίγο μπέικιν παόυντερ, και φυσικά μπύρα παγωμένη. Αυτός ο συνδυασμός δίνει ανάλαφρη υφή και τραγανή κρούστα.

Πώς ετοιμάζω τον μπακαλιάρο πριν το μαγείρεμα;

Είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε ξαλµυρισµένο και καθαρισμένο μπακαλιάρο. Για να το πετύχετε, αλλάζουμε το νερό αρκετές φορές μέσα σε 48 ώρες ώστε να φύγει το επιπλέον αλάτι και να έχουμε ένα σωστό, βασικό υλικό για το πιάτο μας.

Τι άλλα υλικά δίνουν άρωμα και γεύση στις κροκέτες;

Εκτός από τον μπακαλιάρο, μπορείτε να προσθέσετε άνηθο ψιλοκοµµένο, μαϊντανό ψιλοκομμένο, σκόρδο ψιλοκομμένες, φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα και ξερά κρεµµύδια τριµµένα. Όλα αυτά προσθέτουν βάθος στη γεύση και απογειώνουν το αποτέλεσμα.

Μπορώ να αντικαταστήσω το αλεύρι;

Αν θέλετε εναλλακτική, μπορείτε να συνδυάσετε αλεύρι για όλες τις χρήσεις με λίγο κορν φλάουρ για πιο ελαφριά υφή. Το αλεύρι που φουσκώνει προσφέρει πιο αφράτο αποτέλεσμα, ιδανικό για τηγανητά κουρκούτια.

Τι λάδι να χρησιμοποιήσω για το τηγάνισμα;

Το καλύτερο αποτέλεσμα πετυχαίνεται με αρκετό ηλιέλαιο ή ηλιέλαιο για το τηγάνισμα. Αν προτιμάτε, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ελαιόλαδο για το τηγάνισμα, αλλά φροντίστε να έχει υψηλό σημείο καπνού. Αφού τηγανίσετε, βάλτε τις κροκέτες σε απορροφητικό χαρτί για να φύγει το περιττό λάδι.

Τι καρυκεύματα να χρησιμοποιήσω για περισσότερη νοστιμιά;

Το βασικό είναι άλατι και πιπέρι ή αλάτι πιπέρι. Μην ξεχάσετε να προσθέσετε και μπόλικο φρέσκο πιπέρι ή ακόμη φρέσκο πιπέρι και ελαιόλαδο στο μείγμα για περισσότερη ένταση στη γεύση.

Μπορώ να φτιάξω κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα εκτός 25ης Μαρτίου;

Αν και παραδοσιακά το πιάτο συνοδεύει τη 25η Μαρτίου, οι κροκέτες μπακαλιάρου με μπύρα είναι υπέροχη επιλογή για κάθε εποχή, ειδικά όταν θέλετε κάτι τραγανό και απολαυστικό στο πλαίσιο του καθημερινο μαγειρεμα.

Με τι συνοδεύονται καλύτερα οι κροκέτες;

Η καλύτερη επιλογή είναι τη σκορδαλιά. Αν όμως ακολουθείτε ειδική διατροφή, μπορείτε να συνοδεύσετε με λαδολέμονο, σαλάτα εποχής ή ακόμα και γιαούρτι με μυρωδικά.

Πόση μπύρα να βάλω στο κουρκούτι;

Χρησιμοποιήστε περίπου 200–250 ml μπύρα, πάντα μπύρα παγωμένη, για να πετύχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η μπύρα λειτουργεί σαν φυσικός αφρός και κάνει το κουρκούτι ελαφρύ και φουσκωτό.

Υπάρχουν προτάσεις για επιδόρπιο μετά τις κροκέτες;

Μπορείτε να κλείσετε το γεύμα σας με ένα από τα αγαπημένα γλυκα ταψιου ή γλυκα ψυγειου, ώστε να ισορροπήσετε την ένταση του τηγανητού με κάτι πιο δροσερό ή γλυκό.