Ποτά

Λεμονάδα

Λεμονάδα

Η λεμονάδα, αναφερόμενη στην περιοχή της Αττικής ως λεμονίτα. Είναι ένα δροσιστικό ποτό, αναψυκτικό, από χυμό λεμονιού, ιδιαίτερα διαδεδομένο το Καλοκαίρι κυρίως λόγω της δροσερής του γεύσης. Παρασκευάζεται και πωλείται από πολλές εταιρείες ως αναψυκτικό. Συσκευάζεται σε χάρτινη, πλαστική, ή συσκευασία αλουμινίου. Μπορεί να παρασκευαστεί και στο σπίτι.

Οι σπιτικές συνταγές είναι πολλές, χυμός από το στύψιμο του λεμονιού που πίνεται ή σκέτος ή με την προσθήκη ζάχαρης, ακόμα και σιρόπι βρασμένης ζάχαρης.

Μπορεί να προστεθεί και ανθρακικό με τη χρήση μαγειρικής σόδας, ανάλογα τα γούστα προστίθενται και διάφορα μυρωδικά, όπως Δυόσμος ή Βασιλικός.

Πριν την ανακάλυψη της εμφιάλωσης, η λεμονάδα πωλούνταν από πλανόδιους μικροπωλητές που στην Ελλάδα λέγονταν λεμοναδοπώλης. Παρασκεύαζαν μόνοι τους την λεμονάδα και πρώτη ύλη ήταν το νερό, η ζάχαρη και το “ξυνό” η το στυμμένο λεμόνι. Πρώτη φορά εμφιαλώθηκε χυμός λεμονάδας από Βιομηχανία στην Ελλάδα ήταν από την ΕΨΑ στον Βόλο το 1924.

Το όνομα Λεμονάδα έχει χρησιμοποιηθεί και σαν τίτλος, όπως η ταινία του αμερικάνικου κινηματογράφου lemonade stories[6], το παιδικό μουσικό συγκρότημα lemonade mouth, κ.α.

Γλυκιά λεμονάδα

Όσοι θέλουν περισσότερο να γλυκαθούν, τότε πρέπει να δοκιμάσουν αυτή τη βερσιόν λεμονάδας. Θα χρειαστείτε (για περίπου 4 μερίδες): 3 φλιτζάνια μύρτιλα, ¾ του φλιτζανιού ζάχαρη, 2 φλιτζάνια φρεσκοστυμμένο χυμό λεμονιού, 3 φλιτζάνια κρύο νερό, παγάκια. Πώς να την φτιάξετε: Βάλτε τα μύρτιλα και τη ζάχαρη στο μπλέντερ και φτιάξτε πουρέ. Βάλτε το χυμό λεμονιού και το νερό σε μια κανάτα και στραγγίξτε τον πουρέ από τα μύρτιλα με σουρωτήρι μέσα στην κανάτα. Ανακατέψτε καλά και σερβίρετε σε ψηλά ποτήρια με παγάκια.

Πηγή: Wikipedia