Ζυμαρικά

Λιγκουίνι

Λιγκουίνι

Το Λιγκουίνι  ( ɪ ŋ ɡ i / ? Ιταλικά:  [liŋɡwiːne] ) είναι ένας τύπος ζυμαρικών παρόμοια με φετουτσίνι και μακαρόνια  αλλά ελλειπτική στο τμήμα και όχι επίπεδη. Έχει πλάτος περίπου 4 χιλιοστά (0,16 ίντσες), το οποίο είναι πλατύτερο από τα μακαρόνια αλλά όχι τόσο πλατύ όσο η φετουτκίνη . 

Το όνομα λιγκουίνι linguine σημαίνει “μικρές γλώσσες” στα ιταλικά , όπου είναι ένας πληθυντικός του θηλυκού linguina . Μια λεπτότερη έκδοση της γλωσσίνης ονομάζεται linguettine . Το μακαρόνι αυτό σερβίρεται παραδοσιακά με σάλτσες όπως πέστο, αλλά άλλες όπως σάλτσες ντομάτας ή ψαριών είναι επίσης δημοφιλείς. Το Linguine διατίθεται συνήθως σε εκδόσεις λευκού αλευριού και ολικής αλέσεως, αλλά κατασκευάστηκε αρχικά με σκληρό σιτάρι .  Προέρχεται από την Ιταλία και βασίζεται σε πιο παραδοσιακά ζυμαρικά.

Προελευση

Η πρώτη  χειροπιαστή απόδειξη για την ύπαρξη των ζυμαρικών ανήκει σε ευρήματα που ανακαλύφθηκαν σε τοιχογραφίες του 4ου αιώνα π.χ., σε οικισμό των Ετρούσκων βόρεια της Ρώμης. Εκεί αναπαριστούνται διάφορα σκεύη για το βράσιμο νερού, μία επιφάνεια για την ανάμιξη νερού με αλεύρι, ένας κυλινδρικός πλάστης και ένα εργαλείο κοπής, παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται σήμερα για να κόβουμε τα ζυμαρικά. Τα ζυμαρικά υπήρχαν χωρίς αμφιβολία και στην αρχαία Κίνα, καθώς και στον Αραβικό κόσμο. Yπάρχουν γραπτές αναφορές σε μεσαιωνικά κείμενα του Ισλάμ για κάποια ζυμαρικά με την ονομασία “rishta”.

Πηγή: Wikipedia