Καρυκεύματα

Μάραθος

Μάραθος

Ο μάραθος (ή μάραθο, ή φινόκιο) είναι ποώδες και αρωματικό φυτό. Είναι δικοτυλήδονο και ανήκει στην οικογένεια των Σκιαδοφόρων. Η επιστημονική του ονομασία είναι Μάραθον το κοινόν. Περιέχει αιθέρια έλαια κατά 7% και ήταν γνωστό στην αρχαία Ελλάδα, στην Κίνα, στην Αίγυπτο και την Ινδία. Ειδικότερα, ο Πλίνιος αναφέρει 22 φαρμακευτικές ιδιότητες του φυτού.

Οι κύριες χρήσεις του φυτού είναι στη μαγειρική και ζαχαροπλαστική, την αρωματοποιία και την οινοπνευματοποιία. Από το μάραθο επίσης παρασκευάζονται φάρμακα όπως σιρόπια ενώ χρησιμοποιείται και ως μέσο για να διευκολύνεται η έκκριση γάλακτος. Από τους σπόρους του μάραθου, που έχουν καυστική γεύση, όπως αυτή του άνηθου, φτιάχνεται αιθέριο έλαιο (μαραθέλαιο). Η ποικιλία αζορικό είναι εδώδιμη και οι σαρκώδεις κολεοί των φύλλων του χρησιμοποιούνται ως λαχανικό (φινόκιο).

Κατηγοριες

Ο μάραθος διακρίνεται σε τρεις βασικές κατηγορίες καλλιεργειών: τον κοινό μάραθο, το φινόκιο και τον άγριο μάραθο.

  • Στον κοινό μάραθο ανήκουν όλες οι ποικιλίες μάραθου που καλλιεργούνται στην χώρα μας για τα φύλλα τους αλλά και για τους αρωματικούς τους σπόρους.
  • Το φινόκιο, καλλιεργείται κυρίως στην Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, ενώ ελάχιστα στην Ελλάδα. Καλλιεργείται κυρίως για τον ψευδοβολβό που σχηματίζουν οι παχύνσεις των φύλλων στη βάση τους.
  • Ο άγριος μάραθος διατηρεί το άρωμά του, έχει μικρότερη ανάπτυξη από τον κοινό μάραθο και φυτρώνει σε όλη την Ελληνική επικράτεια.

Ποιοτικοί Δείκτες

Οι δείκτες ποιότητας προσδιορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τον οπτικό έλεγχο και περιλαμβάνουν την εμφάνιση της φρεσκάδας, την ομοιογένεια, το μέγεθος, τη μορφή και το χρώμα. Άλλος δείκτης ποιότητας είναι η έλλειψη ελαττωμάτων όπως κατεστραμμένα ή κιτρινισμένα φύλλα, αποσύνθεση του κορμού και των φύλλων, παρουσία εντόμων, μαραμένα τμήματα κλπ. Επίσης η παρουσία  του χαρακτηριστικού αρώματος είναι απαραίτητη ένδειξη για τη καλή ποιότητα του μάραθου.

Πηγή: Wikipedia