Μεξικάνικα τάκος με χοιρινό: Μια συνταγή της μεξικάνικης κουζίνας για εύκολα μεξικάνικα χοιρινά τάκος που μπορείτε να φτιάξετε στο φούρνο ή στην χύτρα αργού μαγειρέματος. Αυτή η απλή συνταγή δημιουργεί μια υπέροχη σάλτσα τάκο που αρωματίζει τέλεια το αργοψημένο χοιρινό. Συμπληρώστε με λιωμένο μεξικάνικο μείγμα τυριών, ένα απολαυστικό συνδυασμό μοτσαρέλας, τσένταρ και κόλμπυ, που λιώνει γρήγορα και αναδεικνύει τις μεξικανικές γεύσεις.
Υλικά που θα χρειαστείτε:
2 κουταλάκια της σούπας λάδι
1-1,3 κιλά ψητή χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλα και πέτσα, κομμένη στη μέση
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένο κύμινο
2 κουταλάκια του γλυκού αλεσμένος κόλιανδρος
2 κουταλάκια του γλυκού καπνιστή πάπρικα
400 γραμμάρια σάλτσα ντομάτας
12 πίτες τάκο
1 μεγάλο ώριμο αβοκάντο, ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια ντοματίνια, κομμένα στα τέσσερα
1½ φλιτζάνι (150 γραμμάρια) μεξικάνικο μείγμα τυριών
2 κουταλάκια της σούπας κλωναράκια κόλιανδρου για σερβίρισμα
Εκτέλεση της συνταγής:
Βήμα 1
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C / 140°C (στον αέρα). Ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε το χοιρινό και μαγειρέψτε για 3-4 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να ροδίσει. Μεταφέρετέ το σε ένα πιάτο.
Βήμα 2
Χαμηλώστε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέστε το κρεμμύδι και το σκόρδο, μαγειρέψτε για 5 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέστε τα μπαχαρικά και μαγειρέψτε για ένα ακόμη λεπτό. Ρίχνουμε μέσα τα σάλτσα ντομάτας και ανακατεύουμε να ενωθούν καλά. Ξαναβάλτε το χοιρινό στην κατσαρόλα, με το λίπος προς τα κάτω και ρίξτε από πάνω με κουτάλι τη σάλτσα. Σκεπάζετε με καπάκι και μεταφέρετε στο φούρνο για 3-3 ½ ώρες ή μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να κόβεται εύκολα. Το βγάζετε από το φούρνο και το ψιλοκόβετε χρησιμοποιώντας δύο πιρούνια.
Βήμα 3
Αυξήστε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 200°C / 180°C. Τοποθετήστε τα τάκο σε ένα ταψί. Τα ψήνουμε για 5 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν. Γεμίστε κάθε πίτα τάκο με χοιρινό κρέας, αβοκάντο, ντομάτες και από πάνω με το μεξικάνικο μείγμα τυριών
Βήμα 4
Ψήνετε για άλλα 10 λεπτά ή μέχρι να λιώσει το τυρί. Σερβίρετε αμέσως, πασπαλισμένο με κόλιανδρο.
Συμβουλές του Σεφ:
Αν περισσέψει χοιρινό κρέας, μπορεί να καταψυχθεί σε αεροστεγές δοχείο για 3 μήνες.
Το χοιρινό μπορεί να μαγειρευτεί σε χύτρα αργού μαγειρέματος στο HIGH για 3-4 ώρες ή στο LOW για 6-8 ώρες.
Μπορείτε να αντικαταστήστε τη χοιρινή σπάλα με χοιρινό λαιμό.
Αν σας αρέσει το χοιρινό σας πικάντικο, δοκιμάστε να προσθέσετε πιπεριές χαλαπένιο σε φέτες με το αβοκάντο και την ντομάτα.
Καλή όρεξη!