Γαλακτοκομικά

Παγωτό βανίλια

Παγωτό βανίλια

Η βανίλια χρησιμοποιείται συχνά για τη γεύση παγωτού , ειδικά στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Το παγωτό βανίλια , όπως και άλλες γεύσεις παγωτού, δημιουργήθηκε αρχικά με ψύξη ενός μείγματος από κρέμα, ζάχαρη και βανίλια πάνω από ένα δοχείο πάγου και αλατιού. 

Ο τύπος βανίλιας που χρησιμοποιείται για τη γεύση παγωτού ποικίλλει ανάλογα με την τοποθεσία. Στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη οι καταναλωτές ενδιαφέρονται για μια πιο εμφανή, καπνιστή γεύση.  Στην Ιρλανδία θέλουν μια πιο γλυκάνισο γεύση. 

 Για να δημιουργηθεί η ομαλή σύσταση του παγωτού, το μείγμα πρέπει να αναδεύεται περιστασιακά και στη συνέχεια να επιστρέφεται στο δοχείο πάγου και αλατιού. Για να συνεχιστεί η στερεοποίηση.   Πολλοί άνθρωποι θεωρούν συχνά τη βανίλια ως την « προεπιλεγμένη » ή «απλή» γεύση παγωτού. 

 

Ιστορικό

Η βανίλια χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά μεταξύ των Mexica . Μέχρι το 1500, οι Ισπανοί κατακτητές , εξερευνώντας το σημερινό Μεξικό , είχαν συναντήσει μεσοαμερικανικούς ανθρώπους που κατανάλωναν βανίλια στα ποτά και τα φαγητά τους. 

Το φασόλι βανίλιας επέστρεψε στην Ισπανία με τους κατακτητές. Στην Ισπανία, «η βανίλια χρησιμοποιήθηκε για να αρωματίσει ένα ποτό σοκολάτας που συνδυάζει κακάο , βανίλια, καλαμπόκι, νερό και μέλι». Το ποτό τελικά εξαπλώθηκε στη Γαλλία , την Αγγλία και έπειτα σε όλη την Ευρώπη στις αρχές του 1600.

 Το 1602, ο Hugh Morgan , συνέστησε να χρησιμοποιείται βανίλια ξεχωριστά από το κακάο.

Το παγωτό μπορεί να εντοπιστεί στην περίοδο Γιουάν του 14ου αιώνα. Υπάρχουν αποδείξεις ότι το παγωτό σερβίρεται στο Mogul Court.

 Η ιδέα της χρήσης ενός μίγματος πάγου και αλατιού για τα ψυκτικά του αποτελέσματα, η οποία αποτελεί μέρος της διαδικασίας δημιουργίας παγωτού, προέρχεται από την Ασία. Η μέθοδος εξαπλώθηκε από την Ανατολή στην Ευρώπη όταν οι Άραβες και οι Μαυριτανοί ταξίδεψαν στην Ισπανία , μεταξύ 711 και 1492. 

 

Το παγωτο στην Ευρωπη

 Μόλις η μέθοδος ψύξης του μίγματος πάγου και αλατιού είχε εξαπλωθεί στην Ευρώπη, οι Ιταλοί ασχολήθηκαν με την παραγωγή παγωτού.

Στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα, στη Γαλλία εμφανίστηκαν συνταγές για παγωτά. Το παγωτό εξελίχθηκε σε  πιο ομαλό και πλουσιότερο φαγητό με την προσθήκη αυγών ή κρόκων αυγών στη συνταγή.

Οι πρώτες συνταγές παγωτού που καταγράφηκαν από τους Γάλλους στις αρχές του δέκατου όγδοου αιώνα δεν περιελάμβαναν κρόκους αυγών. Ωστόσο, στα μέσα του δέκατου όγδοου αιώνα, οι γαλλικές συνταγές για παγωτό άρχισαν να περιλαμβάνουν κρόκους αυγών.

Όταν η χρήση βανίλιας σε τρόφιμα και ποτά έγινε ανεξάρτητη από το κακάο, έγινε πιο εμφανής στις γαλλικές συνταγές. Οι Γάλλοι χρησιμοποίησαν βανίλια για να αρωματίσουν γαλλικό παγωτό βανίλιας. Το παγωτό βανίλια εισήχθη στις Ηνωμένες Πολιτείες όταν ο Thomas Jefferson ανακάλυψε τη γεύση στη Γαλλία και έφερε τη συνταγή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 1780, ο Thomas Jefferson έγραψε τη δική του συνταγή για παγωτό βανίλιας. Η συνταγή στεγάζεται στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου .

Το 2017, μια ανάρτηση στο Διαδίκτυο ισχυρίστηκε ψευδώς ότι το Η βανίλια χρησιμοποιείται συχνά για τη γεύση παγωτού , ειδικά στη Βόρεια Αμερική, την Ασία και την Ευρώπη. Το παγωτό βανίλια , όπως και άλλες γεύσεις παγωτού, δημιουργήθηκε αρχικά με ψύξη ενός μείγματος από κρέμα, ζάχαρη και βανίλια πάνω από ένα δοχείο πάγου και αλατιού. είχε αρχικά βαθύ μαύρο χρώμα, αλλά το χρώμα του προσβάλλει τους λευκούς ανθρώπους τόσο πολύ που η απόχρωση άλλαξε το 1912. Αυτό καταδικάστηκε καθώς οι εικόνες από τις αρχές του 1876 δείχνουν τη βανίλια ως ανοιχτό πάγο σέσουλα κρέμας. 

 

Πηγή: Wikipedia

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *