Eat4Health
Συνταγές από όλο τον κόσμο!

Παιδική παχυσαρκία: τι πρέπει να προσέχουμε

  • Eat4health
  • on 29 Ιανουαρίου 2023
  • Likes!
Παιδική παχυσαρκία
Eat4health

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που έχει αυξηθεί κατακόρυφα τα τελευταία χρόνια και καθίσταται ως ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα για τη δημόσια υγεία. Η Ελλάδα βρίσκεται στην κορυφή των χωρών με μεγάλο ποσοστό παιδικής παχυσαρκίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία το 39% των παιδιών ηλικίας 11 ετών στην Ελλάδα είναι παχύσαρκα ή υπέρβαρα. Η αύξηση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο ζωής για το παιδί σας, με πολλούς τρόπους.

Συνήθως οι γονείς δυσκολεύονται να αντιληφθούν αντικειμενικά ότι το παιδί τους είναι υπέρβαρο. Οι λόγοι που το παιδί πρέπει να κυμαίνεται στα φυσιολογικά πλαίσια βάρους είναι πολλοί και έχουν άμεση σχέση με την υγεία του. Πολλά προβλήματα υγείας συνδέονται με την παιδική παχυσαρκία, όπως τα μεταβολικού τύπου νοσήματα, η υπέρταση, ο διαβήτης όπως και προβλήματα ορθοπεδικά.

Επίσης σημαντικό πρόβλημα είναι και η ψυχολογική πίεση που ασκείται από άλλα παιδιά σε αυτό, τους δασκάλους, το οικογενειακό περιβάλλον, η αδυναμία του παιδιού να συμμετέχει σε διάφορες δραστηριότητες λόγω αυξημένου βάρους κτλ.

Η δίαιτα είναι γενικά απαγορευτική στα παιδιά ως θεραπεία της παχυσαρκίας γιατί εξαιτίας της ανάπτυξης έχουν ανάγκη θρεπτικών συστατικών καθημερινά, εκτός αν συνυπάρχουν σοβαρά προβλήματα υγείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις αυτό που οι επιστήμονες συστήνουν είναι η σταθεροποίηση ή η μείωση του ρυθμού αύξησης του βάρους, ώστε καθώς το παιδί ψηλώνει η σχέση βάρους και ύψους να έρχεται σταθερά στο φυσιολογικό. Παράλληλα, χρειάζεται η υιοθέτηση σωστής διατροφικής συμπεριφοράς, προκειμένου να υπάρχει ένας ισορροπημένος τρόπος ζωής.

Η οικογένεια θα πρέπει να σχεδιάζει προσεχτικά την διατροφή και το παιχνίδι του παιδιού. Στη διατροφή και στη διατροφική συμπεριφορά πρέπει να υπάρχει μεγάλη ποικιλία και μέτρο. Όλα τα τρόφιμα επιτρέπονται. Εξίσου βασικό είναι η διαμόρφωση ενός κατάλληλου περιβάλλοντος διατροφής, η οποία θα ενισχύσει την εκπαίδευση των παιδιών όσον αφορά στις διατροφικές συνήθειες τους. Να τρώει η οικογένεια μαζί τουλάχιστον ένα γεύμα την ημέρα.

Έρευνες έχουν δείξει πως μέσα από αυτή τη διαδικασία το παιδί μαθαίνει να ελέγχει το βάρος του. Σημαντικός κανόνας είναι και το πρωινό το οποίο δεν πρέπει να παραλείπεται από τη διατροφή των παιδιών. Το παιδί πρέπει να καταναλώνει τρία βασικά γεύματα την ημέρα με φρούτα στο ενδιάμεσο. Κάθε γεύμα για να είναι πλήρες και να περιέχει τροφές από τις τρεις κύριες ομάδες, κρέας, δημητριακά ή όσπρια και λαχανικά ή φρούτα.

Ο δείκτης μάζας σώματος δημιουργεί μία αρκετά αξιόλογη εικόνα, προκειμένου να αντιληφθούν οι γονείς τις πιθανότητες της παιδικής παχυσαρκίας. Ο ρόλος της οικογένειάς και η διατροφή που προσφέρει στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός για τη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας.

Σημαντικοί παράγοντες είναι η φυσική δραστηριότητα και το παιχνίδι. Ίσως ο κυριότερος παράγοντας που οφείλεται για την αύξηση του σωματικού βάρους των παιδιών είναι η έλλειψή της σωματικής δραστηριότητας. Η αλλαγή του τρόπου ζωής του παιδιού σας καθώς και το βάρος σώματος του, εξαρτάται τόσο από τη φυσική δραστηριότητα όσο και από τη γενετική προδιάθεση και τη διατροφή του. Τα παχύσαρκα παιδιά μπορούν να επανέλθουν πιο εύκολα σε ένα φυσιολογικό βάρος λόγω της σωματικής άθλησης και τη διατροφική προσαρμογή σε φυσιολογικά επίπεδα.

Για θέματα παιδικής παχυσαρκίας μπορούμε να απευθυνθούμε στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία» όπου λειτουργεί το Τμήμα Ενδοκρινολογίας, Μεταβολισμού και Διαβήτη, της Α’ Παιδιατρική Κλινική Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών. Μπορούμε επίσης να τηλεφωνήσουμε στο 213 2013 666 ή να ενημερωθούμε στην σελίδα childhood-obesity.gr


Ακολουθήστε το Eatforhealth και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα άρθρα υγείας, την υγεία του παιδιού σας, προγράμματα υγείας και δίαιτας, επιπλοκές της γέννας, άρθρα για τον δείκτη μάζας σώματος, θέματα μητρικού θηλασμού, σωματικού βάρους και πολλά άλλα! Ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies, μόνο με τη συγκατάθεσή σας, για τη βελτίωση της εμπειρίας χρήστη

Article Categories:
Υγεία & Ομορφιά

Comments are closed.

Don't Miss! random posts ..